В Ужгород приїхала делегація румунського міста-побратима Сату-Маре

Опубліковано:

Сьогодні на зустріч із керівництвом Ужгорода приїхала делегація керівництва румунського міста-побратима нашого міста – Сату-Маре: міський голова Габор Керешкень, депутат, член виконкому Іштван Гаті, депутат Левенте Новак, помічник міського голови Іштван Мурешан. Під час розмови міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, керуючого справами Олени Макари, секретаря міськради Андріани Сушко йшлося про напрямки, в яких активізують транскордонну співпрацю, про тенденції змін у розвитку міст Ужгорода та Сату-Маре і модернізацію принципів управління. 

Міський голова Сату-Маре відзначив, що Ужгород і Сату-Маре потрібно з'єднати туристичними маршрутами, зокрема і розвиваючи велосипедну інфраструктуру. Величезні перспективи має співпраця, проекти щодо екологічного захисту, протидії надзвичайним ситуаціям, удосконалення систем муніципального управління, наукового, студентського, мистецького, спортивного обміну. 

Габор Керешкень наголосив, що угорські міста-побратими Ужгорода – Дебрецен, Ніредьгаза, є також побратимами Сату-Маре і потрібно задіяти чималий невикористаний потенціал співпраці у трикутнику Україна-Румунія-Угорщина, для її підтримки є можливість залучити суттєву фінансову підтримку Європейського Союзу.

Обговорили, які новації приніс Ужгороду і Сату-Маре новий фінансовий рік, перспективи бюджету, тенденції децентралізації. Ділилися і досвідом роботи об'єднань – у нас Асоціації міст України, а в Румунії – Асоціації повітових центрів, у відстоюванні на рівні держави інтересів місцевих громад. 

Богдан Андріїв наголосив, що вже у лютому від Ужгорода подадуть деталізовані пропозиції за напрямками співпраці з румунськими партнерами. 

Міський голова Сату-Маре запросив на святкування Дня народження їхнього міста наприкінці травня і запропонував представити у його рамках економічний, культурницький, мистецький потенціал Ужгорода. Водночас у ці дні в Сату-Маре планують форумом об'єднати всі міста, з якими співпрацює це румунське місто, для реалізації спільних багатосторонніх проектів. 

Про Захід