Обласні депутати ініціюють питання зміни режиму роботи пунктів пропуску на угорському кордоні

Опубліковано:

Шоста сесія облради розглядатиме проект рішення "Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо зміни режиму функціонування пунктів пропуску для автомобільного сполучення "Дзвінкове – Лонья" та "Косино – Барабаш". Звернення планують направити на адресу  Прем'єр-міністра України В.Гройсмана. Депутати облради вважають, що наразі вкрай необхідно ініціювати перед Урядом Угорщини питання про зміну режиму функціонування названих пунктів пропуску для автомобільного сполучення.

У Зверненні зазначається: "У зв'язку з реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску “Лужанка-Берегшурань”, на українсько-угорському кордоні впродовж  останнього часу спостерігається значне зростання навантаження на інші пукти пропуску через державний кордон, зокрема – "Дзвінкове-Лонья" та "Косино-Барабаш".

Режим функціонування пунктів пропуску “Дзвінкове-Лонья” та “Косино-Барабаш”, визначений Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорщини про контроль прикордонного руху в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного та залізничного сполучення, укладеною 04.05.2012 (далі – Угода), не дає змоги забезпечити проходження пасажирами прикордонного та митного контролю на належному рівні.

Це пов'язано з тим, що, відповідно до положень Угоди, пункт пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення “Дзвінкове-Лонья” функціонує за центральним європейським часом тільки з 08:00 до 16:00 години та може забезпечити проходження контролю 800 легкових автомобілів на добу і близько 2000 осіб, а пункт пропуску “Косино-Барабаш” – з 07:00 до 19:00 години; його максимальна пропускна здатність становить 1 600 легкових автомобілів і теж близько 2000 осіб. У той час, як пункт пропуску “Лужанка-Берегшурань” функціонує цілодобово, і його пропускна здатність за добу становить 4 500 легкових, 500 вантажних автомобілів та 80 автобусів.

Таким чином, обмеження функціонування пункту пропуску “Лужанка-Берегшурань”, яке виникло у зв'язку з проведенням робіт із реконструкції, призвело до зменшення його пропускної здатності, відтак автомобільний та пасажирський потік на інших пунктах пропуску на українсько-угорському кордоні збільшився в рази.

Одним із шляхів вирішення цієї проблеми може стати продовження часу функціонування окремих пунктів пропуску, порівняно з тим, що визначений Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорщини (укладеною 04.05.2012) про контроль прикордонного руху в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного та залізничного сполучення”.

“З огляду на вищенаведене, – далі наголошується в документі, – просимо Вас невідкладно вжити заходів щодо продовження режиму функціонування пункту пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення “Дзвінкове-Лонья” на 4 години, а саме: з 08:00 до 20:00 години, а для пункту пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення “Косино- Барабаш” встановити цілодобовий режим функціонування, шляхом ініціювання перед Урядом Угорщини внесення змін до Угоди (укладеної 04.05.2012) про контроль прикордонного руху в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного та залізничного сполучення, або ж на підставі пункту третього статей дев'ятої та десятої зазначеної Угоди продовжити режим функціонування згаданих пунктів пропуску, шляхом інформування сторін Угоди дипломатичними каналами.

Крім того, окремої уваги заслуговує необхідність забезпечення нормативів проходження митного контролю вантажними автомобілями та автобусами на пунктах пропуску українсько-угорського кордону, адже на період реконструкції пункту пропуску “Лужанка-Берегшурань” їхнє проходження українсько-угорського кордону можливе тільки на пункті пропуску “Чоп-Захонь”.

Прес-служба облради

 

Про Захід