Керівники органів ДФС Закарпаття розповіли громадськості про досягнення за 2016 рік

Опубліковано:

Відбулось перше у 2017 році засідання Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Закарпатській області. На заході, який зібрав членів Громадської ради та очільників органів фіскальної служби краю, йшлося про підсумки роботи ГУ ДФС у Закарпатській області та Закарпатської митниці ДФС.

Розпочинаючи засідання, Олексій Петріченко – начальник ГУ ДФС у Закарпатській області поінформував громадськість про надходження до Державного та Місцевого бюджету Закарпаття. За словами керівника податкового органу області, надходження протягом 2016 року до Державного бюджету склали понад 2, 044 млрд грн, що на 36,3%, або на 545 млн грн більше ніж у 2015-му. У свою чергу Місцевий бюджет області минулоріч отримав більше 2,685 млрд грн, що більше за відповідний період 2015 року на 53,6% або майже на 1 млрд грн.

Розповідаючи про надходження до Місцевого бюджету Закарпаття, керівник фіскального органу звернув увагу на основні податки, завдяки яким вдалося наповнювати скарбниці регіонів краю – податок з доходів фізичних осіб, якого у 2016 році надійшло в сумі понад 1,5 млрд грн (+ 542 млн грн, у порівнянні з 2015-им); єдиний податок – 296,5 млн грн (+ майже 100 млн грн); акцизний податок з реалізації СГ роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 480,5 млн грн (+ 156,6 млн грн).

– У 2016 році органи ДФС Закарпаття робили усе можливе для стабільного наповнення бюджетів усіх рівнів, і вказані показники свідчать, що нам це вдалося на гідному, високому рівні. Зараз, з 1 січня, вступили в дію зміни до Податкового кодексу, які, сподіваюся, дозволять бізнесу Закарпаття, і нам, як контролюючому органу, забезпечити ефективне наповнення бюджету і в 2017-му, – зауважив Олексій Петріченко.

Відтак, продовжуючи засідання, членам Громадської ради про основні досягнення у 2016 році Закарпатської митниці розповів в.о. начальника Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв.

Керівник митного органу зауважив, що надходження, які забезпечила до Державного бюджету найзахідніша митниця України склали понад 3,112 млрд грн, що майже на 400 млн грн більше ніж у 2015році.

Станіслав Балуєв також зазначив, що серед десятки найбільших платників податків, що здійснювали митне оформлення в зоні діяльності Закарпатської митниці ДФС протягом 2016 року, та за рахунок яких забезпечено 55% платежів, представлені і закарпатські суб'єкти господарювання.

Окремо, під час інформування громадськості, в.о. начальника Закарпатської митниці ДФС зупинився на результатах роботи в напрямку боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями. За його словами, протягом 2016 року підрозділами Закарпатської митниці запроваджено 2 484 справи про порушення митних правил на суму 43,4 млн грн. Зокрема, у 2016 році запроваджено 14 високовартісних справ, на загальну суму понад 21,8 млн грн, тобто, у яких вартість предметів правопорушень складає 609 тис. грн в кожній.

Також керівник митниці навів структуру основних предметів правопорушень за минулий рік: продовольчі товари – 210 справ на суму понад 3,1 млн грн; тютюнові вироби – 195 справ на суму понад 5,2 млн грн; транспортні засоби – 53 справи на суму більше 8,3 млн грн; промислові товари – 219 справ на суму понад 26 млн грн; наркотичні та психотропні речовини – 102 справи; зброя, боєприпаси, спецзасоби – 14 справ.

– Варто відзначити ще один позитивний момент для Закарпаття у 2017, адже Верховна Рада включила нашу область до "митного експерименту", згідно з яким, 50% перевиконання щомісячних надходжень митниці спрямовуватимуть на розвиток дорожньої інфраструктури краю. Вважаю, що цей фактор стане позитивним для розвитку автомобільних доріг як загального користування, так і державного значення, – наголосив Станіслав Балуєв.

В другій частині засідання Громадської ради учасники розглядали актуальні питання, які надходили на "гарячу лінію". Зокрема питання черг на митних пунктах пропуску в Закарпатті. На що Станіслав Балуєв повідомив, що планується збільшення часу роботи на пункті пропуску "Дзвінкове" з 08:00 до 20:00  та переведення в цілодобовий режим роботи пункт пропуску "Косино".

 Також, актуальною темою для учасників заходу стало питання транзитного транспорту чи так званої "пересічки". Зокрема, Павло Білецький, який в Громадській раді представляє громадську організацію  "ЗАВТРА", розповів та запропонував підтримати два підготовлені законопроекти змін до законодавства № 5562 від 20.12.2016 та № 5561 від 20.12.2016. На його думку, ці законодавчі акти знімуть рівень напруги в питанні "пересічки" та дозволять максимально врахувати як інтереси власників автомобілів із іноземними номерами, так і державницькі інтереси з наповнення бюджету.

Зокрема, серед вимог – зафіксувати понижені ставки акцизного збору; ліквідувати на законодавчому рівні існуючі в даний момент щодо автомобілів, які імпортуються за зниженими ставками; переглянути вимоги до транзитних транспортних засобів щодо відповідності нормам Євро 5(6); провести легалізацію автомобілів на іноземній реєстрації.

Насамкінець засідання голова Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Закарпатській області Ростислав Пазина подякував всім за плідну роботу, привітав з новорічно-різдвяними святами та відзначив найактивніших членів Громадської ради за ефективну роботу у комітетах.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід