В УжНУ розповіли про зміни у виплаті стипендій, систему «Прозоро» та здобутки за рік

Опубліковано:

Сьогодні, 10-го січня, в Ужгороді відбулася звітна прес-конференція ректора УжНУ, професора Володимира Смоланки. “Вперше у 2016-му році ми ввійшли у число 20 кращих вишів країни за результатами консолідованого рейтингу вищих навчальних закладів України. Крім того, за результатами міжнародного рейтингу ARES були рейтинговані і зайняли 13 місце серед українських вишів”, – відзначив ректор.

Проректор УжНУ Ігор Король розповів про зміни щодо виплат стипендій студентам. “Згідно постанови кабміну у першому семестрі стипендії будуть виплачуватися згідно рейтингу, який буде складений за середнім балом. З наступного семестру буде створюватися новий рейтинг, згідно якого і будуть виплачуватися як академічні, так і соціальні стипендії. Розмір стипендій буде збільшений, зокрема і на природничі спеціальності. Університетські положення про виплату стипендій будуть укладатися разом з студентською радою та профком студентів.

Мінімальна стипендія становитиме 1100 гривень. Якщо ж студент має право претентувати на дві стипендії, то він буде отримувати більшу з них. У результаті таких змін стипендію будуть одержувати ті студенти, які є кращими серед своєї спеціальності і курсу. В такий спосіб хочуть заохочувати навчання студентів”, – пояснив проректор. Водночас, як відзначив Володимир Смоланка, в такий спосіб буде створюватися конкурентне середовище, такий підхід ближчий до європейського.

Проректор Мирослава Лендьел розповіла, що в цьому році УжНУ буде фінансувати спільний проект з Британською радою щодо знання англійської мови викладачами. Таке тестування буде засвідчувати мовну компетентність викладів вишу. Тих викладачів, які пройдуть тестування, будуть спонукати до того, аби вони започаткували викладання окремих курсів на англійській мові, зокрема для магістрів.

Проректор УжНУ Олександр Рогач розповів про фінансові здобутки вишу: “Вперше в цьому році ми розмістили на депозитних рахунках 20 мільйонів гривень в банках державного сектору економіки. В результаті в кінці року отримали прибуток в 3,2 мільйони гривень. Зауважу, що у нас є гарантована можливість у будь-який момент повернути кошти на казначейські рахунки УжНУ. Окремо хочу зупинитися на впровадженні системі “Прозоро”. Дійсно спочатку ми доволі обережно використовували систему. Але починаючи з лютого 2016-го року ми провели 26 реальних закупівель, очікувана вартість від яких складала більше 2 мільйони 400 тисяч гривень. Водночас укладені договори були на 300 тисяч гривень менші, тобто вдалося зекономити майже 17% коштів. Для нас в пріоритеті є більш ширше використання системи “Прозоро”.

Володимир Смоланка повідомив, що цьому році заплановано продовжити ремонти житлового та аудиторного фонду УжНУ. Зокрема продовжаться роботи в гуртожитку №4 на четвертому поверсі блоку А. Також приступили до капітальних ремонтів гуртожитків на набережній. Як зауважив ректор заплановано протягом кількох років завершити реконструкцію і цих гуртожитків.

“Про Захід”  

Про Захід