Туристична родзинка Закарпаття – Міжгірщина потребує бездоганні дороги, вуличне освітлення сіл та функціонування оздоровниць

Опубліковано:

У ході третього пленарного засідання 5-ої сесії депутат Закарпатської облради Іван Шкирта подав низку запитів, в яких ідеться про погані дороги на Міжігрщині, необхідність освітлення вулиць, фінансування реабілітаційних відділень ДП «Санаторію Верховина» та ін.

В одному з них крайовий парламентар порушує питання щодо включення автодороги місцевого значення «Ізки–Верхній Студений» до Переліку першочергових ремонтів доріг загального користування на 2017 рік. Адже, як зазначає депутат, Міжгірщина має значний туристично-рекреаційний потенціал та визнана центром гірськолижного спорту. Цьому сприяють як географічні, так і кліматичні умови району. Однак дороги в загрозливому стані. За попередньою інформацією Служби автодоріг у Закарпатській області, вкрай обмежене фінансування не дозволило проводити ефективні роботи упродовж минулих років.

У наступному запиті йдеться про включення капітального ремонту комунальних доріг «Нижній Студений–Потік», «Нижній Студений–Тисовець», «Верхній Студений–Буркуші» до Переліку об’єктів, які можуть фінансуватися за рахунок коштів державного бюджету регіонального розвитку або за рахунок обласного бюджету у 2017 році.

– В чергове порушую питання про жахливий стан комунальних автодоріг у згаданих напрямках на суму 395,036 тис.грн, – наголошує депутат та додає: – Частково було засипано великі вибоїни річковим гравієм, але такий ремонт не дає бажаних результатів. Наразі дорога повністю розбита, подекуди практично неможливо проїхати легковим транспортом. Це стає на заваді безперешкодному доступу туристів та відпочивальників до розміщених на території сільради багатьох туристично-рекреаційних закладів.

Не обійшов увагою обласний обранець і питання включення проекту «Реконструкція вуличного освітлення у с.Нижній Студений та с.Верхній Студений Міжгірського району» до переліку інвестиційних проектів регіонального розвитку, що фінансуватимуться за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2017 році, про що також написав у своєму депутатському запиті. З цього питання є підготовлений відповідний експертний звіт.

В наступному запиті Іван Шкирта акцентує увагу на проблемних питаннях функціонування реабілітаційних відділень ДП «Санаторій «Верховина», які фінансуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності та просить їх вирішити. В оздоровниці відкрито ендокринологічне та гастроентерологічне реабілітаційні відділення, де є всі умови, а головне – цілющі властивості Соймівського мінерального джерела для оздоровлення хворих з ендокринною патологією, в т.ч. цукрового діабету, та після оперативних втручань на органах травлення, хворих із захворюванням органів травлення. Однак, як зазначають сільські депутати у своєму зверненні до Івана Шкирти, ці відділення не працюють, бо Закарпатська обласна лікарня та Кардіологічний диспансер не направляють хворих до цих відділень, мотивуючи тим, що Фондом соцстрахування не відкрито їх фінансування, бо не проведено тендер. Тож сільські депутати просять сприяння у відкритті фінансування для цих реабілітаційних відділень, що дасть можливість поповнити бюджет сільської ради в умовах децентралізації та покращити соціально-економічний розвиток як гірського населеного пункту, так і району в цілому, а також оздоровити людей. «Просимо допомогти, щоб дані відділення запрацювали хоча б на 35% від потреби у лікуванні застрахованих осіб по області», – наголошують сільські депутати.

Депутати обласної ради підтримали всі запити Івана Шкирти та направили їх у відповідні інстанції для вирішення.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід