Про здійснення бартерних операцій підприємцями-загальниками

Опубліковано:

У Головному управлінні ДФС у Закарпатській області роз'яснюють чи має право фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування здійснювати бартерні операції (взаємозалік).

Відповідно до пп.14.1.10 п.14.1 ст.14 розділу І Податкового кодексу України (далі – ПКУ) бартерна (товарообмінна) операція – господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Згідно із ст.715 та ст.716 Цивільного кодексу України за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який вона передає в обмін, і покупцем товару, який вона одержує взамін.

До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, договір контрактації або інші договори, елементи яких містяться в договорі міни, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

Відповідно до п.177.2 ст.177 ПКУ об'єктом оподаткування у фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами.

Враховуючи викладене вище, обмежень щодо здійснення бартерних операцій (взаємозаліків) фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування немає.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід