На Іршавщині хочуть створити меморіальний будинок-музей Івана Фірцака-Кротона

Опубліковано:

У ході третього пленарного засідання 5-ої сесії облради головуючий Михайло Рівіс оприлюднив низку депутатських запитів. Серед них від Михайла Станка та Дениса Мана щодо включення до Комплексної програми збереження та використання пам'яток культурної спадщини Закарпатської області на 2016-2020 роки створення меморіального будинку-музею Івана Фірцака-Кротона у с.Білки Іршавського району.

  • Цей силач – гордість не тільки одного з найбільших сіл України, а всієї держави. Адже окремі його трюки донині не може повторити в ніхто цілому світі, – наголосив Михайло Станко та додав: – Якщо збережемо цей рідний будинок, то, я переконаний, до нас приїжджатимуть  туристи залюбки. А вони, як відомо, привозять із собою не тільки гроші, а й розвиток громади, території тощо.

В іншому запиті Михайло Станко наголошує на нагальній потребі   вивчити проблему стосовно відведення земельної ділянки на території Лозянської сільської ради Іршавського району для Марти Соколачко – матері загиблого воїна-учасника АТО Юрія Соколачко. Згідно з наказом в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру  у Закарпатській області  від 31. 12.2015 р №891-с/г, їй було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки площею 1,00 га, яка розташована на території Лозянської сільради. Документи для виготовлення проекту жінка здала в ТзОВ "Землемір" у липні 2016 р., а 1 грудня 2016 р. їй повернули звідти документи, мотивуючи, що в контурі №344 місць для виділення земельної ділянки уже немає.

Депутати підтримали запит та скерували його в Головне управління Держгеокадастру в Закарпатській області для позитивного вирішення.

Оксана Біров також направила два депутатські запити. Один – щодо виділення коштів для проведення ремонту фасаду будівлі і благоустрою подвір'я Дерценської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. з угорською мовою навчання Мукачівського району.  Інший – про необхідність вивчити питання правомірності наказу управління освіти, молоді та спорту Мукачівської РДА від 4 листопада №400 "Про можливе звільнення  працівників загальноосвітніх навчальних закладів". Та пояснити, чому харчування учнів, які не відносяться до пільгових категорій  з Держбюджету 2017 року не здійснюватиметься. Що відповідно спричиняє скорочення кількості учнів, які відвідують групи продовженого дня, вивільнення значної кількості працюючих вчителів та технічного персоналу. Тож Оксана Біров просить владу  розібратись в ситуації і в разі необхідності вжити відповідних заходів.

Присутня на сесії облради директор департаменту освіти та науки ОДА Ганна Сопкова запевнила депутатів, що жоден працівник навчальних закладів краю не був звільнений. Чиновниця підкреслила, що міністр освіти і науки Лілія Гриневич підписала наказ про скасування скандального документу МОН, що передбачав скорочення керівного, адміністративного, управлінського та господарсько-обслуговуючого персоналу навчальних закладів. Відповідний наказ оприлюднений на сайті відомства. 

Відтак, депутатські запити направлені у відповідні інстанції для розгляду.

Прес-служба Закарпатської облради 

Про Захід