Обласні депутати подали запит на створення госпітального округу на Тячівщині

Опубліковано:

У колективному депутатському запиті, поданому у ході третього пленарного засідання п'ятої сесії облради,  Валерій Мурга, Василь Дем'янчук, Василь Федурцьо, Петро Голубка, Юрій Паканич, Роман Каптола, Василь Куцин, Федір Яринич, Іван Куцина та інші наголошують на необхідності вирішення питання про створення госпітального округу на базі КЗ "Тячівська районна лікарня №1" у Тячівському районі.

У документі зазначається, що чисельність і густота населення цього найбільшого в Україні району – 174 тисячі осіб, що в рази перевищує Хустський і Рахівський райони. Значний відсоток людей проживає у гірських населених пунктах, які не мають прямого сполучення на Рахів. Так от, на нині плече евакуації населення до райлікарні становить 70 км, а у випадку віднесення частини району до Рахівського госпітального округу, плече доставки збільшується до 140 км, що суперечить певним положенням медичної реформи.

Крім того, беручи до уваги реформу медичної галузі, з'являється поняття етапності надання меддопомоги і тоді взагалі втрачається будь-який принцип першочерговості та якості надання меддопомоги. Адже на ІІ етапі хворого евакуюють у госпітальний округ, що становитиме до 140 км в одну сторону. А при потребі надання ІІІ рівня допомоги, хворого потрібно евакуювати  в зворотному напрямку і тоді плече евакуації становитиме понад 200 км.

– Як відомо, медична реформа базується на трьох фундаментальних принципах – орієнтованість на людей, на результат, на втілення, але, думаю,  виходячи з бачення на місцях, – наголосив  Валерій Мурга. – На наше переконання –  більш економічно і соціально обґрунтованим є створення госпітального округу на базі Тячівської районної лікарні, яка в змозі забезпечити надання якісних медичних послуг ІІ рівня. Бо тут створена матеріально-технічна база, впроваджені новітні методи лікування, збережені високопрофесійні кадри. Та найголовніше – це зручно для людей.

А Василь Федурцьо подав запит щодо включення об'єкту  "Реконструкція ДНЗ з влаштуванням твердопаливної котельні у с.Лопухово Тячівського району" до переліку інвестиційних проектів, що будуть реалізовуватися  в області спільно з краєм Височина ЧР. Проектно-кошторисна документація по даному об'єкту виготовлена, загальна кошторисна вартість об'єкту у цінах 2016 року становить 4448, 528 тис грн. Як наголошує крайовий парламентар, в цьому віддаленому населеному пункті, де проживає 3405 жителів, є проблема охоплення дошкільною освітою. Тому вбачається за важливе покращувати умови в дошкільних оселях.

Дані запити підтримані депутатським корпусом облради одноголосно і направлені для позитивного вирішення у виконавчі органи краю.

Прес-служба Закарпатської облради

 
 
Про Захід