Новорічний туризм: куди закарпатці їдуть на зимові свята?

Опубліковано:

Новорічна ніч на пляжах Єгипту, на різдвяному ярмарку в якійсь європейській столиці, на лижах, в гостях у фінського Санти – всі ці варіанти радо пробували на собі закарпатці ще два роки тому. Яка ж ситуація нині? Куди їдуть на новорічні свята краяни – розповіли "Про Заходу" фахівці туристичного ринку.

Суттєве зниження попиту українців на закордонні туристичні поїздки спостерігають наші туристичні агенції не лише влітку, а вже й на зимові свята. У турфірмі "Магеллан", до прикладу, "Про Заходу" розповіли, що минулої зими у цей період закарпатці куди активніше розкуповували тури на моря та в Європу, про попередні роки і говорити нема чого: заявок на закордонний відпочинок було дуже багато. А от цьогоріч ситуація погіршилася: економічна ситуація в країні та курс валют просто не дають людям змоги витратити зайві кошти на новорічний відпочинок.

"З попереднім курсом долару чи євро багато хто не бачив проблеми в тому, аби на Новий рік податися, наприклад, до Єгипту, погрітися на морі. В межах 100 євро коштували і середні по вартості автобусні новорічні тури до європейських міст. Молодь збиралася великими компаніями, аби поїхати на Новий рік, до прикладу, в Париж. Це було доступно. Тепер же ціни в євро стали навіть трохи нижчими, але в гривні такий відпочинок все одно є суттєво дорожчим. Відповідно і бажаючих поїхати до Європи значно поменшало. Цьогоріч, наприклад, маємо лише кілька таких заявок, – розповідає керівник турфірми Меліта Рішко.

За багато років  у цій сфері дівчата з турфірми знають, що найбільше цікавить закарпатців у новорічному відпочинку, можуть також розповісти про плюси та мінуси зустрічі новорічної ночі у тих чи інших країнах. Так, кілька років тому було доволі популярним їздити на Новий рік до Єгипту. У зимовий період там, звісно, у морі купаються не всі, однак самий лише факт того, що зустріти Новий рік можна не біля ялинки, а в купальнику біля пальми, приваблював багатьох туристів. Але деякі наші запальні співгромадяни поверталися з Єгипту розчарованими, бо гучно святкувати там не вміють, а коротка тиха вечеря в готельному ресторані не могла замінити звичних триденних сабантуїв.

Таким же доволі спокійним святкуванням відзначаються і країни Європи. Там звикли справжнім святом вважати Різдво, а от новорічна ніч, як правило, гучно не відзначається. Тож наші туристи або святкують десь у ресторані, або проводять новорічну ніч на головній площі, де ненадовго збирається натовп, аби прогулятися і доволі швидко розійтися. Попри певні недоліки, звісно, це нові враження і емоції, до того ж людина, котра вміє сама себе розважати, зробить собі цікавим свято будь-де.

Ще одним популярним новорічним напрямком в останні роки є святкування на якомусь гірськолижному курорті. Цьогоріч в соцмережах дуже популярним став жарт про те, що лижі в Австрії може собі дозволити лише той, хто не може назбирати гроші на Буковель. У цьому жарті і справді є доля правди. Буковель на новорічні свята просто забитий гостями, і коштує такий відпочинок навіть дуже недешево. Туристів туди приваблюють отим самими розмахом, який так люблять наші співгромадяни: концерти за участі зірок шоу-бізнесу, колядування, ярмарки, катання на санях, ну і лижі.

До прикладу, Новий рік у найближчих до нас європейських гірськолижних курортах – польському Закопане та у словацьких Татрах – буде скромнішим і за цінами, і за рівнем святкового розмаху. Однак місця на ці європейські курорти розкупили ще у вересні. До слова, інші турфірми, які спеціалізуються на внутрішньому туризмі, розповіли нам, що дуже популярним новорічним напрямком цьогоріч було і Закарпаття. Місця у готелях і садибах поблизу наших гірськолижних курортів були замовлені на цей період також задовго по початку календарної зими.

То що ж робити закарпатцю, котрий такі далекоглядні плани не виношував і над тим, де святкувати Новий рік, задумався лише зараз? Варіантів насправді є багато. Ви вже пропустили у Європі найцікавіше, бо саме від початку грудня й до католицького Різдва там проходили найбільші ярмаркування, а в магазинах проводили шалені розпродажі. Закарпатці, до слова, їздили в автобусні тури у цей період досить активно, вбиваючи одразу кількох зайців, бо це і атмосферно, і вигідно з огляду на передріздвяний шопінг.

Гірськолижні курорти наразі ви теж уже не замовите (хіба що справді люксові пакети), навіть після самої новорічної ночі всі місця в найближчих від нас горах забиті до кінця новорічно-різдвяного періоду.

Однак є і приємні новини. Через те, що в людей немає грошей, а, можливо, й через боязнь терактів (чого вартий лише останній на різдвяному ярмарку в Берліні), автобусні тури у ту ж Європу, як правило, не набирають потрібної кількості туристів. А тому туроператори змушені скидати ціни і пропонувати різноманітні вигідні акції. Так, нині можна поїхати на зустріч Нового року у Прагу всього за 85 євро. Будапешт вийде ще дешевше, треба лише пошукати. Однак цей варіант підходить лише для тих, хто має відкриту шенгенську візу, оскільки часу на її виготовлення вже немає.

Власне, така сама ситуація з "гарячим" Єгиптом. Туди нині теж ще можна встигнути полетіти за акціями і знижками, ціни на тижневий відпочинок починаються від 300 доларів на особу. Якщо грошей трохи більше, можна гайнути у дальші теплі країни – популярні нині ОАЕ чи Домінікану. А от якщо вам хочеться не тропіків, а справжньої зимової казки, можна спробувати встигнути на зустріч із справжнім Санта-Клаусом у Фінляндії. 8-денний автобусний тур через країни Прибалтики коштує від 300 доларів, з перельотами така подорож вийде дорожчою. Минулого року такі туристі у нас були, особливо багато вражень поїздка до Санта-Клауса з катанням на собачих упряжках і годуванням північних оленів принесла, звісно, дітям. А от цьогоріч на новорічну казку у фінському стилі попиту не було.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"

Про Захід