“Протягнути” рішення інколи займає і півроку, – Володимир Білонка

Опубліковано:

21 грудня депутати Ужгородської міської ради Володимир Білонка та Віталій Готра представили річний звіт про роботу. На зібрання, яке провели у 19-школі, прийшло більше сотні мешканців мікрорайону.

Зокрема, зосередились на вже виконаних в районі за рахунок міського бюджету роботах.

"За звітний період мною було подано 62 депутатських звернення, – розповів Володимир Білонка. – Це і ремонти доріг, і ремонтні роботи відносно водопровідних та каналізаційних систем, внутрішньоквартальних територій, житлових будинків та ліфтів, вуличного освітлення, кронування дерев, надання матеріальної допомоги мешканцям округу та інше. Багато чого було зроблено, фінансування отримано немале, хоч бюрократична тяганина по деяких питаннях була тривалою і аби "протягнути" рішення потребувалось по півроку й більше.

Я б хотів закцентувати увагу мешканців на тому, що підхід до всіх цих робіт ми вибрали системний і відійшли від негативної практики минулих років, коли неодноразово міські служби спочатку, наприклад, асфальтували вулицю, а потім зривали покриття для заміни трубопроводу.

Тепер, нехай ділянками, а не весь район одразу, але роботи проводяться повністю: від "а" до "я". Чому? Аби все, що зроблено, прослужило довго на благо мешканців, а не просто було галочкою "я виконав", – наголосив він.

Так, за унікальною для Ужгорода методикою було проведено ремонт внутрішньоквартальних територій, які замість асфальту заклали бруківкою.

"Це дозволить проводити ремонти грамотно і якісно. Наприклад, прорвало трубу – розібрали, полагодили, заклали назад," – розповів Віталій Готра.

Зосередились депутати і на інформаційній роботі з мешканцями, зокрема – ініціюванні створення ОСББ.

"Кожен має зрозуміти, що він живе у багатоквартирному будинку, де є спільні проблеми, тож "моя хата скраю" – варіант, який не годиться. Декілька нам вдалося створити, іншим ми допомагали із документацією," – додав Віталій Готра.

Чимало роботи було розроблено і у напрямку отримання об'єднаннями співвласників коштів із держбюджету на ремонти, хоч отримали їх далеко не всі будинки, які могли.

"Дуже важливо, аби мешканці розуміли, що за цією програмою передбачена їхня дольова участь. Необхідно шукати всі можливості, аби таки зібрати кошти. Десь це 5 %, десь — 10 %, і це унікальна можливість за 25 років, тому потрібно її викорстовувати. Не факт, що в наступному році буде таке відсоткове співвідношення, не факт, що взагалі програма матиме фінансування, тому шанс потрібно реалізувати," – наголосив Володимир Білонка.

Ще одне питання, на якому зосередили увагу під час звітування, – це ліфти.

"Так, ліфти не замінені повністю, адже це колосальні кошти, яких у бюджеті немає. Але проведено їх ремонти, заміну основних деталей, що дозволило продовжити термін експлуатації. За цей час кошти будемо шукати, пробувати залучати інвестиції, мешканці ж користуватимуться ліфтами, а не просто простоювати. До речі, дехто каже: не поміняли кабіну, стара. Але насправді кабіна — це тільки 5 % механізму і головне там інше: троси, мотори, бо вони гарантують безпеку людей," – розповів Володимир Білонка.

Також депутат закликав мешканців проголосувати за один із проектів, поданих на "Громадський бюджет", а саме — баскетбольне поле, розмір якого становитиме 35 на 20 метрів та є дуже необхідним для мешканців району.

Присутні мешканці звертались до депутатів із локальними питаннями, як от прочищення та заміна водостоків, пішохідні переходи, недобросовісних сусідів, які залишають сміття поблизу багатоповерхівок.

"Я не буду обіцяти, що ми все зробимо, багато чого не в нашій компетенції, але я кожного із вас почув і по мірі можливості намагатимусь вирішити, що від мене залежить. Мій телефон у кожного із вас є, тому я прошу — звертайтесь," – резюмував депутат.

"Про Захід"

Про Захід