Добровільна пожежна команда Дерцена святкує своє 11-річчя

Опубліковано:

22 грудня виповнюється 11 років як на Закарпатті в маленькому селі Дерцен, що на Мукачівщині, запрацювала добровільна пожежна команда. З того часу вже багато води утекло: добровольців-вогнеборців тут побільшало, замість однієї пожежної машини на озброєнні в добровольців 5 одиниць спеціальної техніки та іншого сучасного рятувального спорядження й обладнання. Однак єдине, що залишилось незмінним у цьому підрозділі – це віра у добро та щира допомога людям, які її потребують.

До слова сказати, тоді у далекому 2005 році пастору місцевої реформатської церкви ніхто з населення й не повірив. Як це? Стати вогнеборцем без відповідної освіти, техніки, одягу? Всі тільки зводили плечима на слова місцевого пастора реформатської церкви Миколи Жуковського про створення добровільної пожежної команди, яка б могла виїжджати на допомогу професіоналам. Однак, як кажуть вода камінь точить. Микола Львович не довго багатів думкою, а вирішив діяти напевне. Написав листа до Міністерства внутрішніх справ Угорщини про те, що на Закарпатті є люди, котрі хочуть, за прикладом сусідніх країн Європи, створити добровільне формування. А для цього їм потрібний пожежний автомобіль. На подив відправника листа, відповідь не забарилась. І через декілька місяців до населеного пункту заїхав пожежний автомобіль "Чепел". Тут вже односельці зрозуміли, що від слів місцевий пастор перейшов до діла. І добровольців побільшало.

Першу пожежу добровольці гасили в сусідньому селі. Горів житловий будинок. На щастя, прибули вчасно, тож багато чого вдалось врятувати: майно, сусідні будівліта й сам житловий будинок не дуже постраждав. А коли повертались додому, то там на вогнеборців вже чекали ледве не всією громадою. Тепер бути пожежним -допомагати людям і рятувати від лиха хотіли всі. Тож через деякий час замість п'ятьох добровольців стало 35. Бажаючі є і зараз. Однак більше, поки не треба.

Відносно навчання та спеціальних знань, то їх пожежні Дерцена отримали від угорських колег, які привезли пожежний автомобіль та навчили, як на ньомупрацювати. Практичну частину відшліфували мукачівські та берегівські бійці підрозділів ДСНС. Вони і зараз продовжують проводити спеціальні пожежно-тактичні навчання, метою яких є вдосконалення механізму взаємодії між професіоналами та "аматорами".

"Звісно, спочатку було важко. Всі думали про це, однак ніхто не вірив у те, що це можливо, – каже начальник добровільної пожежної церковної команди Микола Жуковський. Але все можливо, варто тільки мати бажання та добрі помисли. Якщо справа розпочата заради того, щоб допомагати один одному вона звісно маєвтілитися у життя, не дивлячись на різні перепони сьогодення.

Зараз мешканці Дерцена та сусідніх сіл сплять спокійно, адже знають – на сторожі їхньої безпеки вогнеборці Дерцена, які приїдуть та допоможуть у скрутний час", – зазначає Микола Львович.

Виїжджав підрозділ на допомогу вогнеборцям ДСНС при гасінні пожеж Росвигівського ринку в Мукачеві й старої дерев'яної церкви у селі Завидово. Нещодавно у селі Лісарня професіонали та добровольці протягом декількох годин гасили готельно-оздоровчий комплекс. Окрім Мукачівського були виїзди і в сусіднійБерегівський район і навіть за кордон. Коли в 2013 році в Румунії сталась страшна повінь, дерценські добровольці надавали допомогу й там. Всього за ці 11 років ними було здійснено близько 400 виїздів.

"Таким людям, ми, професіонали, дуже вдячні. Як можемо підтримуємо їх, – зазначає начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Роман Гудак. Звісно ж зараз, у період реформування служби порятунку, дерценські добровольці – хороший приклад для наслідування іншим громадам та підтвердження позитивного результату майбутнього реформування рятувальної служби в державі. Окрім дерценських вогнеборців маємо ще й започаткування добровільних формувань у селах Варієво, Попово, що на Берегівщині та Середнє Водяне на Рахівщині. Тож сподіваємось, що боєздатних помічників-добровольців будемо мати і в цих районах". – підсумовує керівник закарпатських рятувальників.

У ДСНС України у Закарпатській області

Про Захід