Відомий етнограф Віктор Шостак презентував свою книгу

Опубліковано:

8 грудня у літературно – музичній вітальні Ужгородської центральної міської бібліотеки відбулася презентація унікального видання “Тисячолітнє дерево. Народні музичні інструменти Закарпаття: музичні традиції і сучасність”, автор якого,  відомий етнограф, етномузиколог, один з представників сучасної української органології, провідний вчений  у галузі дослідження інструментальної музики Закарпаття, художній керівник народного фольклорно – етнографічного ансамблю “Ужгород” Віктор  Шостак.

Дана книга випущена на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою “Українська книга” 2016 року.

На сторінках даного видання читач знайде унікальні факти про єдність слова і музики у фольклорі Закарпаття, про музичні інструменти і музичну комунікацію в пастушій традиції краю, про типи закарпатських  народних інструментальних ансамблів, про роль народного музичного інструментарію у місцевих традиційних  обрядах русинів-українців, угорців, румунів, що маючи  спільну багатовікову історію, продовжують плекати тисячолітнє дерево пізнання світу.

У заході  взяли участь начальник управління у справах культури спорту, сім'ї та молоді Ольга Василиндра, директор видавництва “Карпати” Віктор Браславець, головний редактор видавництва “Карпати” Борис Кушнір, Заслужений працівник культури України Василь Габорець, викладач Ужгородської дитячої музичної школи №1ім.П.Чайковського, завідувач відділу, музикознавець Наталія Піцур, провідний методист Обласного  організаційно-методичного центру, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта, викладач Ужгородського музичного училища ім.Д.Задора Віра Мадяр-Новак, які привітали автора з виходом цього унікального видання, дали оцінку і висловили свої враження.

Під час презентації звучали вірші  автора Марини Попович – Павлик. Присутня молодь і гості почули цікаві розповіді про музичні інструменти, про традиції і звичаї пов'язані з цими традиційними  народними інструментами.

З великою цікавістю присутні студенти  Ужгородського коледжу культури і мистецтв слухали і побачили музичні інструменти такі як дримба, сопілка, дудукало, брязкало та тріскотало. Під час презентації гості насолоджувалися народними закарпатськими  піснями  у виконанні народного фольклорно-етнографічного ансамблю “Ужгород”.

 Презентацію підготувала і провела бібліотекар відділу обслуговування  Ужгородської центральної міської бібліотеки Андріана Гузак

 

 

Про Захід