Топ – 7 порад: які книги закарпатським дітям принесе Миколай

Опубліковано:

Через поле, через гай, вже йде святий Миколай, і несе він подарунки –  книг цілі пакунки. І Прозахід дуже радий відзначити той факт, що трохи змінений популярний віршик цілком правдивий – закарпатські діти люблять читати, і саме книги є дуже популярним подарунком у чобіток.

Нещодавно ми писали про те, які іграшки закарпатські діти просять до свят, сьогодні, як і обіцяли,  тему продовжимо і розглянемо полиці ужгородських книжкових магазинів. Багато батьків, ділячись з нами листами до Миколая своїх дітлахів, переконані – книги це найкращий подарунок до свята, адже й самого Миколая вважають не тільки покровителем моряків й мандрівників, але і учнів та студентства. Те, що книги  – подарунок бажаний, переконані як бібліотекарі, так і продавці книгарень. Останні зазначають, у свята до крамниць книголюбчиків прибуває значно більше. "Є чимало дітей, які після Різдва несуть до книгарні усе, що наколядували, аби купити собі омріяну книгу, яка з тих чи інших причин не була куплена батьками, часто це дорогі видання" – поділилася своїми спостереженнями з Прозаходом гід однієї з улюблених ужгородських книгарень пані Ніна. Саме вона погодилася розповісти й порадити, які книги і для якого віку найчастіше обирають ужгородці.      

 

Знайомимося з книгами (0-2 рочки)

 

Це той період, коли книги для дитини – одна із забавок. Не всі діти будуть просто слухати віршики чи казки, набагато цікавіше, коли є яскраві ілюстрації. А ще цікавіше, коли у каченяток, цуценят чи мишенят – є справжнісінькі оченята. Купуючи книги для таких малюків, зупиніть свій вибір на виданнях невеликого формату із твердими сторінками. Найкраще купувати простенькі казки, як от "Курочка ряба" чи "Ріпка", і видання з коротенькими віршиками.

 

Книга – чудова гра (2-4 рочки)

 

Це той період, коли дитина вже сама хоче гортати книгу, гратися з нею. Зараз дуже важливо привити любов до читання і бережне ставлення до видань. І зробити це можна, якщо купити книгу-театр чи книгу – пазл. Так, граючись разом з батьками, дитині дуже легко буде привити любов до читання. Також у такому віці книжка може стати віконечком у світ, і розказати про багато побутових речей. Для дівчаток хорошим подарунком стане одне із видань про дівчинку Софійку, яка в кожному оповіданні знайомиться із чимось новим, наприклад, вперше йде до садочку, отримує у подарунок кошеня, тощо.  

 

Спільне читання – квиток у світ казок

 

Вік від 4 до 6 років це унікальна можливість спільними читаннями привити дитині любов до цього важливого процесу. І зараз саме хороший вік, аби поринути у світ казок усіх народів світу. Казка перед сном – це приємний ритуал, який залишиться одним із найкращих спогадів дитинства. Хорошим подарунком стане видання типу "100 казок із чарівного лісу", або збірники українських народних казок. Також вдалим подарунком як для дівчат, так  і для хлопчиків стануть розвиваючі видання з улюбленими героями мультфільмів чи коміксів, таких у книгарнях теж вистачає.

 

Пригоди у лісовій школі 

Як тільки-но дитина потрапляє до школи, вона поринає у світ спілкування та пригод, і тут їй неабияк мають сподобатися твори Всеволода Нестайка, казки Андерсена, братів Грім та інших світових класиків дитячої літератури. Окремо слід відзначити казки про метушливого Івасика Телесюка, який завжди потрапляє до пригод. Автор Антон Сіяник неабияк постарався, аби діти читали ці твори безперервно. І не забувайте про пригоди Незнайка та його друзів авторства Миколи Носова, усі ці книги будуть дуже цікавими для діток від 6 до 8 років.

 

8-10років: час енциклопедичних знань  

 

Полиці книгарні перевантажені надзвичайно цікавими енциклопедичними виданнями, і якщо раніше при слові "енциклопедія" ми зразу уявляли 12 велетенських томів з мільйонами слів, то сьогодні це яскраві видання з купою ілюстрацій. З них ви можете довідатися усе про тіло люди, природні явища, світ тварин, полетіти у космос і навіть змайструвати гелікоптера. Енциклопедичні видання є різної тематики і для дітей різного віку. Вони на стільки цікаві, що навіть дорослі, взявши їх просто погортати, не можуть відірватися. Також сподобаються дітям такого віку книги одного з наймолодших українських сучасників Сашка Дерманського.

 

10-14 років – фентезі, перша любов і сучасники

 

Це той період, коли смаки дітей можуть абсолютно різнитися. Діти знаходяться у пошуках свого я, починається перехідних період, кожен виокремлює свої вподобання. І саме для цієї категорії вибір велетенський. Слід відзначити велику кількість сучасників, як от Джемері Стронг, Оля Русіна, Оксана Сайко. Це цікава, весела, а подекуди й сумна проза для дітей та юнацтва.  І дуже приємно, що дівчатка можуть рости разом зі своєю улюбленою героїнею Поліанною,  як поринає у світ дорослих пригод  у продовженні  книги під назвою  "Полінна виростає". Великим попитом серед діток середнього та старшого шкільного віку користується і класика, як от Джек Лондон, Даніель Дефо, Чарльз Діккенс, Артур Конан Дойл. Ну і окрема тема, особливо серед хлопців – фентезі. Крістофер Паоліні, Персі Джексон ну і звичайно ж "поттероманія" чи не головні приводи молоді заходити до книгарень. Фантастики і фентензі на полицях дуже багато, і це неодмінно тішить.

Чим ще потішити?

 

Дати якісь загальні рекомендації стосовно підлітків та дорослих дуже складно, адже у старшого шкільного віку смаки уже сформовані, тому найнадійніше – запитати напряму, яку книгу подарувати. Також можна завітати до книгарні і обговорити це питання з продавцем. Те, що подарунок знайдете – 100 %.

До слова, не одними книгами багаті магазини. Також хорошим подарунком, який об'єднає чи не усю родину, стануть настільні ігри. Їх вибір приємно вражає. І ще варіант подарунку, який ми не можемо оминути своєю увагою – розмальовки для дорослих. Вони не тільки заспокоять, а й дозволять з головою поринути у світ творчості, особливо, якщо це будуть ескізи з улюблених книг.

 

Як бачите, книгарня – це справжня скарбниця подарунків як для дітей, так і для дорослих. Тож не зволікайте, до Миколая залишилося усього кілька днів!

Вікторія Жуйко, спеціально для Прозаходу

  

       

  

Про Захід