Адміністрація та персонал Нижньобистрівської школи-інтернату створюють умови для комфортного проживання та навчання дітей

Опубліковано:

Це засвідчили члени моніторингової групи у складі представника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Закарпатській області, які 25 листопада 2016 року здійснили візит без попередження до Нижньобистрівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів, що розташована у с. Нижній Бистрий Хустського району Закарпатської області.

У школі-інтернаті навчаються 157 учнів з Хустського, Міжгірського, Тячівського районів та м. Хуст. У закладі реалізується право дітей на базову загальну середню освіту, вихованці забезпечені раціональним харчуванням, адміністрація сприяє організації відпочинку та оздоровленню вихованців у дитячих санаторіях, таборах відпочинку тощо.

Слід зазначити, що всі діти, з якими поспілкувалися учасники моніторингової групи, легко йшли на контакт. Вихованці ділилися враженнями від навчання в інтернаті, розповідали про своє життя, учні старших класів поділилися планами на майбутнє. Усі діти чисті та охайні, одягнені по сезону. Усе це може свідчити про комфортну психологічну атмосферу в закладі.

Моніторингова група дійшла висновку, що адміністрація та персонал учбового закладу створюють умови для комфортного проживання та навчання дітей. Проте в ході візиту були виявлені недоліки, які можна усунути найближчим часом.

"У дитячих спальнях немає іграшок, особистих фотографій, стіни просто поштукатурені, деінде розвішані картини. Відсутні навіть кімнатні рослини, які можливо хоч трохи створювали б домашню атмосферу. Все це схоже на нежитлові приміщення", – зазначив регіональний координатор Уповноваженого у Закарпатській області Олег Григор'єв.

Серйозним порушенням, яке виявили монітори, є недотримання норми житлової площі на одну людину. Більшість кімнат перенаселені, деякі ліжка стоять практично впритул, що порушує право на приватність вихованців. Оскільки в житловому корпусі є вільні приміщення, у них можна облаштувати спальні та розвантажити перенаселені кімнати. Штучне освітлення у кімнатах недостатнє, читати у вечірній час неможливо.

Під час бесід без присутності адміністрації та вчителів, діти розповіли, що в спальні кімнати їх пускають лише ввечері, за годину до сну. Весь інший час вони проводять у навчальному корпусі чи на вулиці. Питання вільного доступу є системним порушенням у більшості освітніх інтернатів. Персоналу зручніше закрити корпус і не допускати туди дітей до визначеного часу, щоб усі були під наглядом. Це призводить до нівелювання особистих потреб і побажань дітей.

За результатами візитів будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого та направлені до Міністерства освіти і науки України, Хустської районної і Закарпатської обласної державних адміністрацій.

Про Захід