Лісівники Закарпаття закликають берегти ялинки і повідомляти про діяльність браконьєрів

Опубліковано:

І закликають людей повідомляти про випадки незаконної рубки хвойних дерев.

 Трохи менше місяця залишилось до зустрічі Нового року та Різдва Христового. Ці свята за давнім звичаєм, слід зустрічати з ялинкою адже вона приносить до кожної хати не лише святкову урочистість, але й свіжий, духмяний лісовий запах. Про те, як до Різдва готується один з лісгоспів Закарпаття розповів провідний інженер з охорони лісу ДП "Рахівське ЛДГ" Ростислав Бузаш.  

"Кожного року лісове господарство готується до Різдва і Нового року. Традиційно спеціально для населення і соціальних установ лісівники заготовляють зелені деревцята. Ялиночки, які йдуть на продаж, ми вирощуємо на спеціальних новорічних плантаціях, – розповідає Ростислав Бузаш. – На цих ділянках висаджуються ялинки спеціально для цієї мети. Там вони ростуть 5-6 років, після чого їх вирубують і продають. Також є ліси, де дерева занадто густо посаджені, і коли вони підростають, ліс треба освітлювати (тобто проріджувати). Тому там теж іноді вирубують ялинки до Нового року. Але робити це мають право тільки співробітники лісгоспу, проводячи планові вирубки".

 

Ростислав також каже, що на Рахівщині нестачі в легальних ялинках не буде:

"Для задоволення зростаючого попиту на натуральні новорічні ялинки серед населення в цьому році наше підприємство підготувало до реалізації 515 деревцят. Придбати ялинку можна буде на спеціальних "точках", де вони будуть продаватися легально".

 

Щодо охорони, то кожного року для запобігання крадіжкам ялинок в лісі напередодні новорічних свят, державна лісова охорона Рахівського лісодослідного господарства посилює охорону хвойних насаджень. Спільно з працівниками Рахівського відділення поліції проходить операція "Ялинка" для чого створено рейдові бригади з виявлення незаконно зрубаних дерев в обов'язки яких входить затримання злодіїв і складання протоколів на нелегальних заготівельників ялинок. В ДП "Рахівське ЛДГ" діє телефон гарячої лінії – 03132 255 68, на який можна повідомляти про випадки незаконної рубки хвойних дерев. Зателефонувавши на "гарячу лінію" також можна дізнатися інформацію про придбання новорічних ялинок у державних лісових господарствах".

 

Нагадуємо, що передбачені штрафи за незаконну рубку у рази більші, ніж вартість самих новорічних ялинок. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 року № 665 за зрубані ялинки, добуті незаконним шляхом, штрафи диференціюються залежно від товщини стовбура зрубаного дерева. Якщо діаметр стовбура дерева до 10 см, то доведеться сплатити 355 грн., від 10 до 14 см – 626 грн., від 14 см – 1607 грн. Крім того, браконьєри будуть змушені сплатити адміністративні штрафи в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це ще 85-170 грн. за кожне дерево. Тож мінімальний штраф за одну незаконно зрубану ялинку складе мінімум 440 грн.

 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід