На Закарпатті дослідили умови життя домогосподарств з дітьми

Опубліковано:

Дослідження життєвого рівня населення проводиться органами статистики шляхом вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у всіх районах області. За його даними в області налічується 356,6 тис. домогосподарств. Частка домогосподарств з дітьми віком до 18 років складає 54,4% (194,2 тис.) загальної кількості при 38,2% в середньому по країні.

Серед домогосподарств області з дітьми шість з десяти з них має у своєму складі одну дитину, п'ять домогосподарств з вісімнадцяти – двох, а 11,9% – три дитини і більше.

Умови та рівень життя домогосподарств у значній мірі залежать від кількості дорослих осіб у їх складі. Вісім з тринадцяти домогосподарств з дітьми мають у своєму складі три дорослі особи і більше, 34,5% – дві дорослі особи. До складу 3,9% домогосподарств з дітьми входить лише одна доросла особа.

Середньомісячні сукупні ресурси одного господарства області з дітьми в у середньому на одного умовного члена1 становили 2350,43 грн. та були на 26,7% нижчими, ніж у домогосподарствах без дітей.

Основним джерелом надходжень сукупних ресурсів домогосподарств з дітьми є надходження від зайнятості. Питома вага цієї статті доходів у сукупних ресурсах становила 57,3%. Пенсії, стипендії та соціальні допомоги становили 19,5%, доходи від самозайнятості – 26,5%, надходження від особистого підсобного господарства  –  10,8% сукупних ресурсів.

Середньомісячні сукупні витрати домогосподарств області з дітьми та склали в середньому на одного умовного члена1 в місяць 2350,43 грн.

Домогосподарства області з дітьми направляли на харчування 50,4% сукупних витрат. В середньому за добу вартість харчування однієї особи області становила 38,17 грн. при 38,27 грн. в середньому по країні.

На купівлю непродовольчих товарів та оплату послуг домогосподарства з дітьми щомісячно витрачали 38,8% сукупних витрат. У їх структурі 11,3% займали витрати на купівлю одягу та взуття, 9,0% – витрати на оплату житла, води, електроенергії, газу та інших видів палива.

На інші види товарів та послуг (освіту, відпочинок і культуру, зв'язок, охорону здоров'я, побутову техніку, поточне утримання житла, транспорт) домогосподарство області з дітьми витрачало від 1,2% до 4,4% сукупних витрат.

Ганна Лучківська, начальник відділу обробки даних 
 вибіркових обстежень населення  ГУС

 

Про Захід