В облраді шукали шляхи доступу до джерел фінансування Євросоюзу

Опубліковано:

Сьогодні, 22 листопада, в Закарпатській облраді відбулася перша зустріч з експертами Угорського центру розвитку Міністерства національного розвитку Угорщини щодо спільних грантових проектів на отримання фінансової допомоги ЄС.

 Їй  передували нещодавні офіційні перемовини голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса і голови загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскара Шестака, який приїжджав на Закарпаття з робочим візитом. 

У ході цих перемовин  обговорено актуальні питання співпраці, передусім у контексті участі двох областей у програмах транскордонного співробітництва Європейського Союзу, зокрема у програмі "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020". На основі підготовлених проектних пропозицій було узгоджено позиції щодо потенційних можливостей спільної реалізації соціальних, екологічних та інфраструктурних проектів через Європейське об'єднання територіального співробітництва ТИСА (ЄОТС ТИСА). Та домовлено протягом листопада-грудня 2016 року провести необхідні зустрічі за участі представників профільних структурних підрозділів облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування для  підготовки матеріалів, що ляжуть в основу майбутніх проектів на отримання фінансової допомоги ЄС.

Тож, сьогодні на Закарпаття з цією метою й прибули угорські партнери, а це – Шаркозі Йоганна – в.п. директора Угорського центру розвитку Міністерства національного розвитку Угорщини, Середі Амбруш Калман – експерт Угорського центру розвитку, Комороцкі Янош – нотаріус муніципалітету Доґе області Саболч-Сатмар-Берег, Сабоне Цап Андрея – директор ЄОТС ТИСА, тобто для  надання практичної допомоги у підготовці проектів. 

       Українську сторону представляли : Юдіта Євчак – заступник директора ЄОТС ТИСА, Ернест Нусер – заступник голови комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації,  представники виконавчого апарату облради, управлінь ОДА, Служби  автодоріг, екології, районних рад та міські голови. 

Відкрив зустріч в/п голови облради Йосип Борто. Він щиро подякував угорським партнерам за допомогу  долучитись нам до можливості на отримання фінансової допомоги ЄС.  Також подякував фахівцям Центру – в.п директора Угорського центру розвитку Йоганні Шаркозі та Середі Амбруш Калману, які на основі підготовлених європейським об'єднанням ТИСА проектних пропозицій уже здійснили аналіз грантових програм, тобто приступили до інвентаризації можливостей по підготовці проектів на отримання фінансової допомоги ЄС. Та детально розповів про робочу зустріч голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса і голови загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскара Шестака, хід перемовин та узгодження потенційних можливостей участі сторін у програмі "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020", у т.ч. й через ЄОТС ТИСА. 

– В Україні коштів немає або є їх мало, в Угорщині їх більше, та все ж недостатньо, багато грошей є у ЄС, – підкреслив Йосип Борто та додав: – То ж треба знайти шляхи доступу до цих джерел фінансування. Спільно з угорськими партнерами у нас є шанс підготувати такі  проекти, які можуть виграти грант і мати фінансування з європейських джерел. І цей шанс у нас майже останній.  Бо в ухваленому бюджеті ЄС на сім років до 2020 року кошти у цьому фонді є, а там можливі зміни і їх на ці цілі може й не бути у наступному бюджетному періоді. Ми маємо визначатися, які напрямки є важливими для нас, бо ми хочемо розвивати свій край, мати стабільність, мир, спокій та дружбу між різними народами. 

Далі Йосип Йосипович наголосив, що для розвитку Закарпаття пріоритетом має бути туризм, як локомотив, що потягне за собою всі галузі економіки. А для цього потрібно облаштувати прикордонну та дорожню інфраструктури, побудувати нові КПП, спростити перетин кордону, навести порядок із твердими побутовими відходами, берегти та розвивати історичну і культурну спадщини. Тільки за таких умов ми можемо очікувати на прихід інвесторів і туристів. 

         Так, Європейським об'єднанням ТИСА ще влітку цього року було підготовлено базу даних проблемних питань, пізніше, на її основі – підготовлено понад 20 проектних пропозицій. Це короткий опис найбільш важливих  соціальних, екологічних та інфраструктурних проблем краю. У цьому контексті й було  виокремлено ряд пріоритетів, серед яких: проблеми, пов'язані зі збором і утилізацією сміття; розвиток дорожньої інфраструктури, передусім поблизу українсько-угорського кордону, що сприяло б відкриттю нових пунктів пропуску; пожвавлення туристичних потоків в Україну; створення необхідних умов для охорони та збереження культурної спадщини і т.д. Дані матеріали були передані угорській стороні. Визначено експертів, які будуть надавати допомогу у підготовці проектів – це Угорський центр розвитку Міністерства національного розвитку Угорщини. 

Тож для змістовного наповнення проектних пропозицій, підготовки матеріалів і потрібно скоординувати свої зусилля. Для цього буде проведено нинішню зустріч і заплановано ще низку таких зустрічей. Грантові проекти будуть готувати угорські фахівці.  Українська сторона повинна подати вичерпну інформацію за напрямами, базу даних та проявити готовність пройти цей шлях до кінця, тобто до успішного його завершення. 

Уповноважена директора Угорського центру розвитку Йоганні Шаркозі дуже детально і дохідливо розповіла про саму програму, джерела і ресурси  фінансування, покрокові спільні дії. Йшлося про те, що на заходи програми "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020" передбачається 80 млн євро. У попередньому періоді цієї програми були визначені  три базові джерела: 85% – Фонд регіонального розвитку (що не потребують повернення), 10% – національне партнерське фінансування, 5%- частка, яку має додати кожен. І ця частка буде в кожному проекті. Оскільки в нашому варіанті нема національного партнерського фінансування, то процентне співвідношення буде для Закарпаття дещо іншим.

– Ми знаємо, що складний час очікування бажаних результатів, шлях – тривалий і нелегкий, але ми його пройдемо, – сказала поважна гостя та підкреслила: – Як педагог, я люблю давати домашні завдання, то ж і нині ви їх отримаєте з тим, аби на наступній зустрічі було більше конкретних дій.

Наступна зустріч відбудеться орієнтовно через два тижні. На ній буде обговорено  офіційні проектні пропозиції. Координацію роботи покладено на Європейське об'єднання ТИСА (заступник директора Євчак Юдіта Берталонівна). 

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід