У Закарпатській ОДА відбулося засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС

Опубліковано:

22 листопада під головуванням начальника управління цивільного захисту Закарпатської обласної державної адміністрації  Віктора Буришина відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На порядок денний були винесено ряд питань, зокрема: стан нетехнічної розвідки на наявність вибухонебезпечних предметів в області; стан техногенної та пожежної безпеки на об'єктах з тимчасовим та постійним перебуванням вихованців, учнів, студентів, проходження опалювального періоду на Закарпатті; затвердження класифікацій хімічно-небезпечних об'єктів області та адміністративно-територіальних одиниць, що небезпечні у хімічному відношенні. Не оминули присутні увагою й питання техногенної безпеки потенційно-небезпечних об'єктів краю.

Першим питанням, що безпосередньо турбує Управління ДСНС в області, озвучив під час свого виступу заступник начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації Глєб Бурковський. Він зазначив, що з початку року  піротехнічним підрозділом  Аварійно-рятувального загону спеціального призначення було вилучено та знищено 5 167 одиниць боєприпасів. Щодо статистики минулих років то цифри говорять самі за себе: 2013 – 289 одиниць, 2014 – 2901, 2015 – 2397. Є в краї і загиблі внаслідок недотримання правил під час виявлення вибухонебезпечних предметів. Так, протягом 2015-2016 років внаслідок необережності загинуло 2 особи, ще 1 постраждала. Ці кричущі випадки свідчать про те, що громадськість не усвідомлює усю небезпеку, що таять у собі вибухонебезпечні предмети часів минулих війн, що пролежали в закарпатській землі вже не одне покоління.

Окрім цього доповідач зауважив, що фахівцями-піротехніками проведено ряд нетехнічних розвідок на території Ужгородського, Берегівського, Міжгірського та Хустського районів. в ході чого обстежено території 24 сільських рад. У чотирьох із них існують небезпечні території , де ймовірно знаходяться боєприпаси минулих війн, які можуть становити небезпеку для населення. По відповідному питанню було прийнято рішення посилити просвітницьку роботу з громадськістю щодо правил поводження із вибухонебезпечними знахідками. А органам влади на місцях всіляко сприяти фахівцям групи піротехнічних робіт у проведенні нетехнічних розвідок та виконанні робіт із знешкодження ВНП.

 

Про техногенну та пожежну безпеку на об'єктах з тимчасовим та постійним перебуванням вихованців, учнів та студентів доповідали виконуючий обов'язки начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС у області Віталій Лийнарт та начальник служби технічного нагляду з будівництвом та капітальним ремонтом при департаменті освіти і науки облдержадміністрації Йосип Райхель.

Так, за словами Йосипа Антоновича, питання безпеки підростаючого покоління  знаходяться під особливою увагою в керівництва всіх закладів освіти і науки краю. Перед початком навчального 2016-2017 року всі навчальні заклади здійснили ряд підготовчих та організаційних заходів, аби навчання наших дітей було безпечним. Окрім того він зауважив, що у навчальних програмах є відповідні заняття та уроки з питань безпеки життєдіяльності, пожежної та техногенної безпеки, охорони здоров'я тощо. Тож відповідний мінімум знань з питань  безпеки діти мають. Окрім цього, спільно  з Управлінням ДСНС України у Закарпатській області та Навчально-методичним центром безпеки життєдіяльності  та цивільного захисту постійно проводяться Дні цивільного захисту, Тижні знань з основ безпеки життєдіяльності та Місячники пожежної безпеки. У подальшому було прийнято рішення щодо даного питання. Акцентувалася увага на посиленні роботи в напрямку інформування підростаючого покоління правилам безпечного життя, задля чого треба залучити всі зацікавлені відомства та установи.

У ДСНС України у Закарпатській області

Про Захід