В УжНУ урочисто відзначали День Гідності та Свободи

Опубліковано:

У понеділок, 21 листопада у фойє головного корпусу Ужгородського національного університету відбулося відкриття виставкової експозиції "Слідами революції гідності".  Представлені світлини розповідають історію про те, як протікала українська революція. Фото закривавлених Миколи та Ігора Кузнєцових, що були жорстоко побиті під час подій на вулиці Інститутській, Віталій Кличко в муці та багато інших світлин, які народилися за останні три роки.

Урочистості присвячені Дню Гідності та Свободи розпочались з історичного екскурсу. Модератор відкриття, головний редактор журналу "Миротворець"  Павло Гомонай розповів присутнім про шлях, який Україна пройшла для отримання своєї свободи й незалежності та зазначив, що це тільки початок.

Ректор університету Володимир Смоланка зауважив, що День Гідності та Свободи України займає важливе місце серед державних свят і яскраво демонструє те, що свобода здобувається важко. "Відкриття цієї виставки у стінах нашого вишу має символічне значення, адже рушійною силою Революції Гідності були студенти. Молодь, що не погодилась з політикою держави показала свої європейські стремління. Саме ці люди продемонстрували всьому світу, що свобода існує і за неї варто боротися". Після свого виступу ректор університету вшанував хвилиною мовчання всіх героїв, що віддали своє життя на майданах по всій країні та в зоні АТО.

"21 листопада 2013 року молодь вийшла на Майдані в Києві. Спочатку це був беззбройний протест, який своїми діями викликала тогочасна влада. Проте, режим Януковича показав своє звіряче обличчя та почав розгін людей, які вийшли відстоювати свої права та свободи. Так розпочалась революція. Революція Гідності, яка пройшла через кров та смерть. Варто відзначити, що перемога дісталась українцям дуже дорого і владі потрібно пам'ятати про цей день в сучасній українській історії" – зазначив голова обласної організації ВУТ "Просвіта" імені Т.Шевченка Володимир Піпаш.

Керівник та боєць військово-патріотичної громадської організації "Карпатська Січ" Тарас Деяк закликав студентів бути вірними синами України та будь-що відстоювати її інтереси.  "Студенти  – це неймовірна сила революційних подій. І основною ідеєю подій минувших трьох років є свобода. Ми повинні продовжувати боротися за самостійність, а також пам'ятати про тих, хто ціною власного життя забезпечує нам втілення цих ідей".

 "Не даремно кажуть, що дуже легко робити революцію зі зброєю, на передовій. Але  набагато важче зробити її у своєму серці – у своїй свідомості. На щастя трансформація поглядів вже відбулась – і в цьому заслуга людей, які показали нескореність та силу своїх переконань. Ми повинні щодня боротися і не зупинятись на досягнутому" – зазначив запрошений до слова кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ Ярослав Дроздовський.

Війна на сході триває. Війна, яка щодня забирає життя безневинних – зачіпає у всіх своїх проявах. Українцям необхідно пам'ятати про тих, хто піклується про мирне небо над їхніми головами. І хоч День Гідності та Свободи України – ще зовсім маленьке свято, воно однак має дуже болісну і довгу історію. Це свято нації, яка може пишатись своїми дітьми, що змогли об'єднатись заради спільного майбутнього.  

Прес-служба УжНУ

Про Захід