В області на диспансерному обліку перебуває 701 хворий з діагнозом «хронічного гепатиту В»

Опубліковано:

Для  забезпечення епідемічного благополуччя населення області, зниження рівня поширеності інфекції, забезпечення доступу широких верств населення до профілактики, діагностики та лікування  вірусних гепатитів В і С в області, на розгляд обласної ради вноситься проект рішення "Про Регіональну програму протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2017 – 2021 роки"

          В пояснювальній записці зазначається, що інфекційні хвороби до цього часу є однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. Не обминають ці процеси і Україну, хоча за останні роки мають місце певні досягнення у застосуванні засобів імунопрофілактики. 

Незважаючи на деяке зниження рівня інфекційної захворюваності, епідемічна ситуація щодо найпоширеніших інфекцій залишається напруженою. На такі інфекційні хвороби, як дифтерія, вірусні гепатити, кір, краснуха, епідемічний паротит, кашлюк та гемофільна інфекція, припадає близько 90 відсотків усіх зареєстрованих випадків. Окремі з них (краснуха та вірусний гепатит B) є причиною більшості уроджених аномалій та вад розвитку, що вкрай негативно позначається на здоров'ї населення та його генофонді, лягає важким тягарем на державний бюджет.

Актуальність розроблення та затвердження програми зумовлена необхідністю створення ефективної системи дієвих заходів щодо запобіганню поширення інфекційних захворювань на території Закарпатської області, в тому числі і вірусних гепатитів.

Враховуючи, що на гострий гепатит А у 60-70 % хворіють діти 5-14 років, перш за все провести щеплення необхідно даній віковій категорії (дворазово). За даними статистики станом на 01.01.2016 року в області зареєстровано 154 891 особа даного вікового прошарку. Для проведення щеплення (за відсутності відмов батьків від щеплення та протипоказів) необхідно 309 782 дози вакцини (при вартості 1 доза = 350 грн., це становить – 108 424, 0 тис. грн..)       На даний час середня кількість дітей одного року народження становить близько 18 000 осіб, відповідно це ще близько 36 тис. доз вакцини щороку (+ ще 12 600,0 тис. грн.. щороку).

Окрім дитячого населення щепленню підлягають всі працівники водного господарства та харчових об'єктів. Для прикладу: орієнтовні затрати на стаціонарне лікування одного хворого з гострим гепатитом А в ОКІЛ за 2015 рік склали більше 6000 грн. Таким чином проведення профілактичних щеплень економічно обгрунтованіше ніж лікування наслідків захворювання. Розробники проекту підтверджують це  чіткими розрахунками.

Станом на 01.01.2016 в області на диспансерному обліку перебуває 701 хворий з діагнозом "хронічного гепатиту В" з них, специфічного лікування потребує близько 40 %, або приблизно 280 хворих. Вартість лікування (при ціні 30 таб. Тенофовіру 2800 грн.) становить від 33 тис. грн.. на 1 хворого (за період з 2012 по 2015 рік проліковано 22 хворих). Тобто пролікувати необхідно ще близько 260 хворих, на що необхідно затратити від 8 580 тис. грн..

З 746 хворих, що перебувають на диспансерному обліку на початок 2016 року лікування потребує близько 40% від зареєстрованих (приблизно 300 осіб). За період з 2012 по 2015 рік проліковано 88 хворих. Тобто пролікувати необхідно ще близько 210 хворих на що треба затратити близько 5 млн. грн.. (за умови призначення "Хавроні")

Окрім того з 2012 року по 2015 рік щорічно реєструється ще по 50-70 нових випадків даного захворювання, це відповідно ще 30-35хворих, що потребують лікування (700-800 тис. грн.. – щороку)

         На гострі захворювання верхніх дихальних шляхів припадає близько 50-70 % всіх захворювань. Етіологічними факторами можуть бути віруси, бактерії, хламідії, мікоплазми та інші збудники, але роль вірусів особливо велика: вони є причиною 50-60 % респіраторних захворювань.

           Тож, реалізація "Регіональної програми протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2017-2021 роки" сприятиме не тільки  удосконаленню інформаційної системи обізнаності населення з питань профілактики та боротьби з інфекційними хворобами,  підвищенню якості діагностики інфекційних захворювань на різних стадіях, визначенню реального рівня захворюваності, а й зниженню розповсюдження та рівня захворюваності в області; підтриманню належного рівня медикаментозного забезпечення та впровадження новітніх технологій, стандартів лікування інфекційних хворих, зниженню рівня смертності та інвалідності з приводу захворювання на вірусні гепатити В та С внаслідок забезпечення надання високоякісної медичної допомоги особам, що страждають на хронічні гепатити В та С та проведення противірусної терапії.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід