Ужгородцям пропонують подавати конструктивні пропозиції щодо міського озеленення

Опубліковано:

Сьогодні, 11 листопада, в Ужгороді в архітектурному комплексі "Совине гніздо" розповіли, як планують розробляти комплексну програму озеленення обласного центру (2017-2022рр.)

Зокрема на розпорядження голови Ужгородської міської ради Богдана Андріїва від 9 листопада створена робоча група, яка до 8 грудня має розробити проект програми. До складу групи входять представники влади, експерти, громадські активісти.

Як відзначила Ярослава Гасинець, декан біологічного факультету УжНУ, співголова робочої групи, зокрема, в рамках створення програми, заплановано провести інвентаризацію наявних насаджень: "Під час інвентаризації буде визначено, в якому стані перебувають дерева, приміром, чи вони сухі, або хворі, що дозволить вилучати їх планово, а не в результаті форс-мажору. Також розробка програми дозволить планувати нові високоефективні, адаптовані до клімату і т.д насадження, передбачити кошти на насадження в міському бюджеті, а також  посилить відповідальність містян за стан зелені насаджень.

Роман Кіш, кандидат біологічних наук, член робочої групи: "Потрібно намагатися максимально зберегти історичну концепцію озеленення міста. Також відзначу, що Ужгород це місто південного типу, що дає нам додаткові можливості, але також і проблеми. Зокрема, тут можна садити дерева, які не ростуть в інших регіонах України, що дасть можливість створювати унікальні в межах країни насадження.

Хотів би заважити кілька пунктів важливих в контексті міських зелених насаджень. У зв'язку із змінами клімату, тінь від зелених насаджень стає важливим аспектом у містах. Також важливо й те, що насадження вбирають пил. Якби ми зараз порахували кількість пилу, яка уловлюється деревами і кущами, то це були б тони речовини.

Ще одним важливим аспектом стає звукоізоляція, або притлумлення звуку. Наступний важливий пункт, який ми будемо закладати у програму – це зміни клімату. Все це буде впливати на асортимент дерево-чагарникових порід. Адже вони мають бути максимально пристосовані до умов, що зманюються".  

Оксана Станкевич-Волосянчук, кандидат біологічних наук: "Я б наголосила на важливому для містян питанні зелених зон, як земельних територій. За останні 25 років місто втратило багато зелених зон. Ця інвентаризації передбачає і те, що кожна зелена зона матиме свій паспорт із зазначеною площею, цільовим призначенням тощо. Що унеможливить зміну цільового призначення чи їх продаж".

Радник міського голови Маріанна Собран зауважила, що не фахівцем у цій сфері, але як і більшість містян, які ходять міськими вулицями, хоче комфортних для відпочинку зелених зон. "Мене, як ужгородку, цікавить збільшення зелених зон, бо в останні роки підхід до озеленення залишає бажати кращого. Тому важливим є стратегічне бачення озеленення міста, а містянам варто долучатися до ініціативи. Не можемо, як місто, розвиватися однією забудовою", – відзначила Маріанна Собран.

Олег Боршовський, головний архітектор Ужгорода  зауважив, що "першою ластівкою" у цьому напрямку буде впорядкування скверу Масарика. Та висловив сподівання на плідну працю робочої групи над проектом програми. Як повідомив Олег Боршовський, до Ужгорода запросили фахівця зі Львова, який не раз працював над такими проектами.

Степан Тупісь старший викладач кафедри містобудування Інституту архітектури Національного університету "Львівська політехніка" розповів про досвід Львова у цьому напрямку.

"Свого часу була створена ландшафтна карта Львова, яка охоплювала трохи ширші аспекти ніж озеленення. На базі карти розроблявся генплан міста. В основному розглядали дві речі: розвиток відкритих зелених площ та система і структура природоохоронних об'єктів. Як мені відомо, в Ужгороді багато таких цікавих об'єктів, але статусу вони не мають.

Після прийняття програми варто йти до меншого: розвивати окремі території, проводити їх реконструкцію тощо. Також в програму можна закладати терміни розвитку окремих елементів від великих парків, до маленьких скверів. Тобто прописати всі кроки роботи.

Ярослава Гасинець наголосила, що містян запрошують активно долучатися до роботи: "Ужгородців з конструктивними пропозиціями просимо звертатися до нашої групи, ми будемо раді долучити фахівців та активних містян до роботи в групі".

"Про Захід"

Про Захід