Закарпатські роботодавці та освітяни обговорили перспективи співпраці (Фото)

Опубліковано:

Чи відповідає освітня система сучасним вимогам суспільства та ринку? Чи вистачає компетенції випускнику ВНЗ зробити кар'єру в сучасних бізнес-корпораціях? Чи задоволений бізнес рівнем компетенції випускників та чи задоволені випускники тим ринком, який існує сьогодні в регіоні? На ці та інші питання намагались відповісти сьогодні учасники Круглого столу “Бізнес та університет: курс на розвиток”.

Ініціатива проведення заходу належить Обласному об'єднанню організацій роботодавців “Закарпаття” в партнерстві з Ужгородським національним університетом. Це перша в області подібна зустріч викладачів та студентів ВНЗ з представниками великого бізнесу.

Захід відбувся у стінах Ужгородського національного університету. За круглим столом у залі засідань Вченої ради УжНУ зібралися представники бізнесу – керівники найбільших підприємств краю, керівництво УжНУ та інших ВУЗів області, представники регіональної влади, декани та викладачі спеціалізованих факультетів УжНУ. Також, як і очікувалось, зустріч привернула увагу чималої кількості студентів.

Зокрема, в роботі круглого столу взяли участь голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, проректор УжНУ з  науково-педагогічної роботи, професор Олександр Сливка, проректор Мукачівського державного університету Василь Папп, заступник директора Ужгородського торгівельно-економічного інституту КНТЕУ Михайло Кляп, директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич. Закарпатський бізнес на зустрічі представляли Ігор Чопко (ТОВ “Джейбіл”), Ігор Завізіон (фіндиректор ТОВ “Ядзакі Україна”), Іван Ключевський (Директор ТДВ “Патент”), Ростислав Пазина (партнер ТОВ “Колегіум”), Орбан Чобо (Директор “Джентерм Україна”) Мирослав Кошун (ТОВ “Вуд Паллеттен”). Варто відзначити і присутність на заході керівників та активістів органів студентського самоврядування закарпатських ВНЗ. Модератором дискусії виступив Голова ОООРЗ Володимир Панов.

“Сьогоднішнє обговорення в такому широкому колі та завдяки успішній співпраці УжНУ з бізнес-середовищем, допоможе відпрацювати дієву платформу співпраці бізнесу та освіти задля розбудови нової моделі економіки краю,  – зазначив голова облради Михайло Рівіс. – Маючи переваги з географічного положення, енергетичні і логістичні переваги, маючи фахову підготовку з виробничих кадрів, ми створимо майданчик, коли до нас прийдуть високотехнологічні та кваліфіковані інвестори”.

Протягом майже двогодинної дискусії, учасники зустрічі підняли ряд важливих питань в контексті проблематики відсутності взаємозв'язку між системою вищої освіти та запитами суспільства загалом та бізнес-середовища, зокрема.

“Високий рівень освіченості є запорукою розвитку країни. Тільки там де розвинена система освіти, розвиненою є і економіка, а там де не розвинена освіта – і економіка є слабкою та нерозвиненою – відзначив голова ОООРЗ Володимир Панов – Проте сучасна система освіти часто не відповідає актуальним процесам та тенденціям соціального та економічного розвитку. І такий стан речей необхідно разом змінювати. Адже саме Закарпаття повинно стати лідером змін. Сьогодні ми з вами живемо на кордоні з ЄС, але моду в Україні диктуємо далеко не ми. Нам необхідно, щось робити, щоб змінити нашу країну й імпульс повинен йти саме із Закарпаття”.

Як студенти, так і присутні викладачі погодились з позицією, що традиційно високий рівень теоретичних знань сучасного випускника ВНЗ не завжди підтримується практичними навичками, внаслідок чого замість вже сформованого фахівця, роботодавець отримує “спеціаліста-теоретика”.

“До прикладу компанія “Джейбіл” потратила на підготовку спеціалістів кілька мільйонів гривень. І ми готові далі співпрацювати з університетами в цьому напрямі,– зауважив керівник інженерно-технічної служби ТОВ “Джейбіл” Ігор Чопко – Проте університету варто пришвидшити процес змін в освітніх програмах, щоб адаптувати їх до потреб бізнесу. Тому, що все одно з набором спеціалістів сьогодні  конкретно у нас існує величезна проблема”.

У свою чергу, представники університетів, зазначили, що така проблема виникає ще й тому, що бізнес не "вимальовує" перед ВНЗ профіль затребуваного спеціаліста.

Таким чином ключовим питанням зустрічі стало віднайдення механізмів оптимальної інтеграції освіти, науки та бізнесу. В підсумку, присутні дійшли до висновку, що рух назустріч повинен бути обопільним: бізнес повинен “йти в освітні заклади” і формувати власне замовлення на спеціалістів, а освіта, у свою чергу, повинна бути готовою змінювати власні підходи до підготовки кадрів.

Як зазначив керівник Обласного об'єднання роботодавців Закарпаття Володимир Панов, сьогоднішнє обговорення покликане стати першим етапом відпрацювання дієвої платформи співпраці бізнесу та освіти та підготовки формату роботи Форуму ініціатив, який відбудеться у травні 2017 року. За підсумками ж Круглого столу буде розроблено документ з напрацюваннями та пропозиціями учасників, на основі якого буде відправлено відповідне звернення до міністра освіти.

Про Захід