Акції «пересічників» повинні відповідати вимогам Закону, – прокуратура

Опубліковано:

У соціальних мережах громадяни бурхливо обговорюють питання блокування контрольно-пропускних пунктів на Державному кордоні Західної України з метою відстоювання інтересів певної групи людей. Зокрема, на деяких інтернетресурсах є повідомлення про намір окремих громадських організацій та фізичних осіб проведення 12 листопада 2016 року масових заходів на КПП "Ужгород".

Слід зазначити, що кожен має право на свободу мирних зібрань і свободу об'єднання з іншими особами, включаючи право створювати профспілки та вступати до них для захисту своїх інтересів. Це право громадян гарантується ст.11Європейської Конвенції про захист прав людиниі основоположних свобод та ст. 39 Конституції України.
 
Здійснення цих прав не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб. При здійсненні цих прав і свобод не повинно бути посягань на права і свободи, честь і гідність інших людей.
 
Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.
 
На думку прокурора області, проведення анонсованого безстрокового заходу в межах прикордонної смуги може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу конституційним правам і свободам інших людей, негативно вплинути на міжнародний імідж держави.
 
У зв'язку з цим, прокурор області звернувся до Ужгородського міського голови з листом, де звернув увагу на вказані обставини, висловив занепокоєння можливим настанням негативних наслідків таких дій та запропонував очільнику міської ради вжити вичерпних заходів щодо попередження можливих протиправних проявів та порушення прав громадян, шляхом вирішення питання про звернення із позовною заявою до окружного адміністративного суду.
Прес-служба пркуратури Закарпатської області
Про Захід