10 фактів, які ви можете не знати про історію Закарпаття

Опубліковано:

У 1558 році на території сучасного Закарпаття побували посли царя Івана IV Грозного. Посли, повертаючись із Константинополя, зупинилися в Угольському монастирі (Тячівський район), де жило тоді понад 300 монахів. У грамоті до царя є навіть згадка про мінеральні джерела.

Бронзова печатка Угольського монастиря 14 ст. знайдена науковцем О.Оросом у жовтні 1980 р. На печатці міститься напис: "Печать Монасьтира Оугольського Воськресения Христова".

1649 році до Мукачева прибули посли Богдана Хмельницького. Про це свідчить "інстукція Богдана Хмельницького для делегації, відправленої до Георгія і Жигмонда Ракоці" від 20 лютого 1649 року, що зберігається у Закарпатському краєзнавчому музеї.  Хмельницький декілька разів посилав на Закарпаття своїх гінців, які вели переговори з князями Трансільванії про спільні дії проти польських магнатів. У 1649 році до Мукачева прибуло вже друге посольство від Хмельницького. З великим козацьким супроводом воно розташувалось на околиці Мукачева у селі Підмонастирі, а переговори йшли то в замку, то в монастирі на Чернечій горі.

У 1663 році шляхта Ужанського комітату відрядила каральний загін проти опришків до Карпат, але його було розбито. Частина карателів потрапила до полону, де показали опришкам листа від жупана, яким їх було зобов'язано до експедиції, і просила помилувати їх. Окремі села Закарпаття на той час повністю контролювалися опришками.

У 1669 році володар Хустського замку Телекі продав його за 30 тисяч талерів Апафієві, а той подарував замок своїй дружині. До речі, Хустський замок ще в 1661 році описав турецький мандрівник Евлія Челебі: "Хустський замок розташований на вершині гори Хасана. Мури його високі і товсті, і своєю могутністю він схожий на фортецю Іскандер, бо висота його вже сягає неба. Житлові будівлі, повернуті вікнами на схід, здіймаються одна над одною. Дахи палаців вкриті кольоровою черепицею, дахи церков – залізом, хрести на них – з чистого золота і так сяють, що в того, хто дивиться на них, втомлюються очі і він змушений, з повагою до них, опускати погляд". 

У 1682 році відбулося весілля угорського графа Імре Текелі та Ілоні Зріні у Мукачівському замку. Святкування тривало 8! днів – 15-23-го червня. З цього приводу влаштували знатну гостину: пішло 10 волів, 36 телят, 20 свиней, 80 овець, 4 олені, 10 косуль, 6 вепрів, 2 лані, 50 фазанів, 160 куріпок, 250 перепілок, 20 дроф, 50 гусей, 70 індиків, 120 качок, 150 каплунів, 160 голубів, 8 центнерів риби, 200 центнерів муки, 50 центнерів меду і цукру, 130 бочок червоного і 150 білого вина, 40 бочок пива і 25 малих бочок польської горілки. До речі, для Ілоні Зріні це був вже другий шлюб. Імре Текелі був молодший за неї на 14 років.

У 1701 році австрійська влада, дізнавшись про плани Міклоша Берчені підняти антигабсбурзьке повстання, конфіскувала замок. Під час провели його опис, котрий засвідчив надзвичайні розкоші маєтку. Кімнату графа прикрашали 7 килимів-гобеленів і 12 картин. В одному кутку стояв французький диван, в іншому англійський годинник, там же було 5 стільців, столик, шафа. Ще величнішими були покої графині. Замок оточували 5 чудових парків і пивоварний завод.

25 квітня 1923 року започатковано перший автобусний маршрут між Ужгородом та Мукачевом.

1 грудня 1926 року в Ужгороді відкрито першу в Європі циганську школу. А вже 1927 році в Ужгороді створили єдину в Європі циганську школу зі словацькою мовою навчання.

В 1967 році у канадському Монреалі відбулася всесвітня виставка "Експо-67", на якій закарпатці Іван Чуса та Василь Шорбан здобули перше місце у змаганнях лісорубів. На міжнародному турнірі вони вибороли чемпіонське звання і були удостоєні листа-подяки від адміністратора Всесвітньої виставки.

4 січня 1972 року о 21:20 у потягу Москва – Прага за неправильне заповнення документів прикордонники затримали громадянина Бельгії Ярослава Добоша. Тимчасово, до з'ясування обставин, затриманого поселили в готелі "Україна" у Чопі. Насправді затримання в поїзді було інсценоване КГБ, який вже кілька днів "пас" бельгійського туриста. Ярослав Добош намагався вивезти за кордон фотокопію "Словника рим української мови" Святослава Караванського, тоді вже політв'язня. Перед тим Добош у Києві зустрічався з І.Світличним та іншими шістдесятниками. У КГБ його примусили зізнатися, що він прибув "для виконання завдання закордонного антирадянського центру бандерівців ОУН".

Сфабрикована "справа Добоша" стала приводом для хвилі арештів дисидентів по всій Україні.  

"Про Захід" За матеріалами хронологічного довідника з історії Закарпаття професора Сергія Федаки –"Історія Закарпаття в датах і подіях". 

Про Захід