На Закарпатті працювали нелегали

Опубліковано:





 6 жовтня 2014 року при заступнику голови державної адміністрації Ф. Ф. Бімбі проведено засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення за 9 місяців поточного року.

Відкриваючи нараду, Федір Федорович зауважив, що найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Тому важливим фактором сприяння легалізації зайнятості і заробітної плати є проведення роз'яснювальної роботи на семінарах з роботодавцями, серед населення; доведення до кожного громадянина інформації про важливість оформлення належним чином трудових відносин та участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
В звіті начальника управління соціального захисту населення В. Терпая було відмічено, що впродовж 2014 року робочою групою проведено 11 виїздів та обстежено 164 суб'єкти підприємницької діяльності всіх форм власності та господарювання, виявлено 57 найманих працівників з якими трудові відносини не укладені.
Зокрема: у галузях економіки району: будівництві – 25 осіб, торгівлі – 15 осіб, сільському господарстві – 7 осіб, діяльність в готелях та ресторанах – 4 особи, промисловості – 2 особи, транспорті — 1 особа та інших сферах – 3 особи. Роботодавців зобов'язано в тижневий термін укласти трудові договори та зареєструвати їх у Берегівському міськрайонному центрі зайнятості. Працівники, які працюють без укладання трудового договору виявлені в населених пунктах: с.Косонь –18 осіб, с. Гут – 6 осіб, с.Боржава – 6 осіб, с. В. Бийгань – 4 особи, с.Вари – 4 особи, с. Яноші – 4 особи, с.Великі Береги – 3 особи, смт.Батьово– 3 особи, с.Батрадь – 3 особи, с.Бадалово – 2 особи, с. Попово – 2 особи, с.Мочола – 2 особи.
В результаті роботи групи з “детінізації”, приватні підприємці уклали 54 трудові договори з найманими працівниками.
За підсумками засідання робочої групи заступником голови РДА дані доручення спрямовані на посилення ефективності перевірок, у першу чергу, суб'єктів підприємницької діяльності та роз'яснювальної роботи в засобах масової інформації щодо ризиків громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно. Результатами заходів робочої групи має бути реєстрація трудових договорів між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками, застосування існуючих важелів впливу на порушників трудового законодавства, зокрема, притягнення осіб до відповідальності за “тіньову” діяльність, поповнення бюджету за рахунок донарахованих податків.


Про Захід