Через борги ужгородського Водоканалу всьому Закарпаттю загрожують відключення електроенергії

Опубліковано:

Закарпаттю загрожують віялові відключення від електроенергії через заборгованість ужгородського Водоканалу перед енергопостачальником. Уже на сьогодні борги підприємства сягають майже 3 мільйонів гривень і продовжують накопичуватися. Про ситуацію, що виникла, питаємо першого заступника генерального директора-директора з енергозбуту ПАТ "Закарпаттяобленерго" Артема Мартинюка.

– Пане Артеме, обленерго вимагає від Водоканалу терміново погасити заборгованість. Наскільки сумна ситуація?

– На сьогодні єдиним і найбільшим боржником за спожиту електричну енергію є ужгородський Водоканал. Підприємство всупереч підписаному договору дозволяє собі не розраховуватися за спожиту електроенергію. В результаті, тільки за жовтень Водоканал не доплатив 500 тис грн, а з початку року приростив заборгованість перед енергопостачальною організацією на 2,7 млн грн.

– Який вихід із ситуації?

– Адміністрація ПАТ "Закарпаттяобленерго" звернулася з вимогою до керівництва Водоканалу вжити необхідних для погашення заборгованості заходів і повідомити про них до 7 листопада поточного року. Можливі три варіанти розвитку ситуації: перший – Водоканал сплачує заборгованість; другий – знижує споживання до рівня оплати. Найгірший варіант третій – керівництво Водоканалу нічого не робить, і в такому разі доведеться відключати об'єкти підприємства від електропостачання. Це означає насамперед те, що ужгородці лишаться без води. Сподіваємося, до цього не дійде.

– Чи справді в разі непогашення боргів Водоканалом можливі віялові відключення по всій Закарпатській області?

– Для виробництва електричної енергії Україна закуповує паливо для атомних електростанції, газ, а також вугілля за кордоном, причому купує їх на основі передоплати і за валюту. Якщо громадяни і підприємства не будуть розраховуватися, державі не буде за що купувати енергоносії. Тобто, будемо вчасно оплачувати спожиту електроенергію – матимемо її взимку, якщо ні – не виключено, що можуть бути перебої. Пригадайте, в 2014-2015- му опалювальному періоді по всій Україні були запроваджені віялові відключення, і тільки Закарпаття лишалося єдиним "освітленим острівком" на мапі держави. Причина одна – споживачі вчасно і в повному обсязі тоді розраховувалися за спожиту електроенергію.

– Чи відомо про критичну ситуацію керівництву області?

– Дирекція ПАТ "Закарпаттяобленерго" проінформувала і громадськість, і обласну владу про ситуацію з боргами КП "Водоканал м. Ужгорода". Ми звернулися з відповідним листом і до антикризового енергетичного штабу Закарпатської ОДА – просимо розглянути дане питання на черговому засіданні.

Про Захід