Зберегти зелені легені країни покликані лісівники Закарпаття (Відео)

Опубліковано:

Створенню Асоціації передувало закінченняу квітні 2016 року групового сертифікату Закарпатського ОУЛМГза міжнародною схемою FSC. Асоціація з'явилася внаслідок необхідності в об'єднанні відповідальних лісопромислових підприємців для ведення бізнесу у сталий спосіб, який може задовільнити потреби підприємців та зберегти ліси України. В основу діяльності Асоціації лягли положення, викладені у "Меморандумі про взаєморозуміння та співробітництво з питань лісової сертифікації між Закарпатським ОУЛМГ, Національним представництвом FSC в Україні, WWF, екологічними НГО та деревообробними й лісозаготівельними підприємствами Закарпаття".

У засіданні взяли участь представники чотирьох лісопромислових підприємств – засновників спілки, а також запрошені гості, серед яких підписанти меморандуму та потенційні нові члени Асоціації. Окрім презентації діяльності спілки, учасники зосередилися на пошуку шляхів вирішення актуальних проблем лісової та деревообробної галузі.

Як зазначив Голова Асоціації Євген Кунинець, метою "Асоціації відповідальних лісопромислових підприємств України" є задоволення, захист і реалізація його членами своїх законних прав і свобод через підтримку і просування соціального й екологічного відповідального лісопромислового бізнесу. Саме спільні скоординовані дії у формуванні правильного розуміння FSC сертифікації стали об'єднавчим чинником для створення Асоціації. Слід зазначити, що хоч наразі членами спілки є лісопереробні підприємства Закарпаття, Асоціація має статус всеукраїнської громадської спілки й сподівається на появу нових членів із різних куточків України. Задля впливу на державну політику у сфері лісокористування Асоціація подала заявку на участь у Громадській раді при Державному агентстві лісових ресурсів України.

Привітав створення Асоціації й начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга, адже це розвиватиме взаємовигідне співробітництво з питань лісової сертифікації між Закарпатським ОУЛМГ та соціально і екологічно відповідальними деревообробними підприємствами Закарпаття. Закарпатське ОУЛМГ стало першим отримувачем групового сертифікату FSC, який охоплював близько 80% лісів області. На жаль, через недостатню увагу й розуміння вимог, у квітні 2016 року груповий сертифікат не було продовжено, що призвело до загрози невиконання своїх комерційних зобов'язань лісопереробними підприємствами. Завдяки спільним зусиллям й усвідомленні важливості для іміджу Закарпаття сертифікованих лісів Закарпатське ОУЛМГ стимулювало лісгоспи області перейти на індивідуальну сертифікацію. Так, на сьогодні 14 з 18 лісгоспів області таки отримали позитивні висновки аудиторів, а три з них вже й отримали сертифікати FSC.

Деталі дивіться в сюжеті журналістів ТРК "М-студіо":

Про Захід