Ужгородський хенд-мейд: декупажні вироби Ольги Дудаш

Опубліковано:

Ми не розкажемо вам скільки років ужгородській майстрині Ользі Дудаш, однак її історію можна наводити усім без винятку людям, як приклад вміння насолоджуватися життям, радіти йому навіть на пенсії, не складати рук і не скиглити про свої болячки, а опановувати нові знання і відкривати в собі незвідані раніше таланти.

Коли економіст та бухгалтер пані Ольга вийшла на пенсію, у неї з'явилося багато вільного часу і тверде переконання, що сидіти без діла не може. Так вона продовжила працювати вдома, а ще захопилася хенд-мейдом. Нині її подруги не перестають дивуватися: як так, з чого це раптом? Раніше ж бо ніколи не чули й не бачили, аби Ольга щось майструвала і творила у вільний час. Все, мабуть, тому, що вільного часу у жінки просто не було: робота, родина і хатні справи займали увесь її час.

А тут Ольга вирішила спробувати зробити щось своїми руками, побачила в Інтернеті незвичну техніку вишивки атласними стрічками і наважилася спробувати. Робила це не на продаж, а для себе, тому скоро в помешканні Ольги з'явилися вишиті подушки та картини. Коли їх стало так багато, що складати стало вже нікуди, майстриня задумалася над тим, аби продавати свої вироби, однак зіштовхнулася з прикрим фактом, що нині мало хто може собі дозволити віддати велику суму за картину, вишиту стрічками.

Тож Ольга поступово віддалилася від вишивки і захопилася декупажем. Почалося все з того, що майстриня задумала зробити шкатулку з вишитою атласними стрічками верхньою кришкою. Кришку вона прикрасила, а от що робити з рештою коробки – не знала. Пошукала в Інтернеті, як можна оздобити стінки шкатулки і відкрила для себе декупаж. Ця техніка вразила Ольгу тим, що її можна застосовувати на якій завгодно твердій поверхні, таким чином прикрашаючи речі широкого вжитку. І вона почала вчитися на звичайних кухонних дошках для нарізання, дерев'яних шкатулках, качалках, вішалках, щітках для волосся тощо.

Для тих, хто зовсім не "у темі", пояснимо, що декупаж – це техніка прикрашання предметів за допомогою вирізаних елементів серветок, тканини, спеціальних карток та інших матеріалів. Частіше за все у цій техніці в якості матеріалу застосовують тонкі паперові серветки з візерунками. Однак наша Ольга Дудаш  частково відійшла від роботи зі серветками, бо вважає це для себе занадто простим. Її скриньки, прикрашені мереживом та камінцями, просто вражають. А візерунки та  цікаві композиційні фото вона роздруковує з Інтернету та обробляє лаком, після чого переносить з офісного чи фотопаперу роздрукований малюнок на поверхню, покриту кількома шарами лаку. Малюнок вживляється на поверхню, а коли засихає, майстриня його ще додатково домальовує.

Техніку декупажу можна застосовувати на різних поверхнях: деревині, склі, фанері, кераміці, металі, картоні, навіть шкірі та текстилі. Однак Ользі Дудаш найбільше подобається працювати з деревом. Вироби з необробленої деревини вона замовляє у Коломиї. Звідти їй надсилають сировину з вільхи,  бука та сосни. Все "сире", "незашкурене", необроблене, тож майстрині треба докласти неабияких зусиль, аби привести запашну деревину до того стану, з яким можна працювати. Вона годинами чистить та "шкурить" виріб, аби прибрати всі нерівності і зробити деревину гладенькою, без трісочок. Далі ґрунтує поверхню, знову "шкурить", а тоді починає експериментувати з матеріалом, малюнком і способами його нанесення. Причому з кожним виробом Ольга справді експериментує, тому що, як правило, задумує одне, а в процесі стільки всього змінює, що врешті виходить зовсім інше.

Зараз, каже пані Ольга, дуже модними є прованські мотиви: лавандові відтінки, ефект зістареної деревини. Чимало майстринь на спеціалізованих сайтах пропонують вироби (частіше за все інтер'єрні) саме у цій тематиці. Та Ользі не подобається штампувати одні й ті ж речі в одному стилі, хоча її вироби і мають одну спільну рису: всі вони ніжні й жіночні, без авангардизму і різких деталей. Саме тому покупцями Ольги у переважній більшості є жінки.

Свої вироби майстриня викладає і продає у соцмережах та на міських ярмарках. Ярмарки, розповідає, то окрема тема, бо за кілька років роботи бувало, що, просидівши цілий день на ярмарку, вона жодного виробу так і не продала, а іншим разом розходилося майже все. Що ж найчастіше купують у Ольги Дудаш? Виявляється, звичайні дерев'яні качалки та дошки для нарізання, прикрашені у техніці декупажу. Хоч такі дошки цілком можна використовувати на кухні за призначенням (малюнок тримається міцно, до того ж інша сторона дошки не має малюнку і можна працювати на ній), більшість клієнтів одразу зізнавалися, що різати на такій дошці нічого не будуть, бо шкода, а просто повісять на стіну в кухні в якості декору.

Зараз Ольга працює і над сувенірними кухонними дошками з панорамами Ужгорода. Такі винесе на ярмарки вже, мабуть, наступного року, коли розпочнеться новий сезон міських ярмаркувань. Загалом, каже вона, вибір зображень тут такий широкий, що цілком можна виготовити і будь-чиї портрети, "вжививши" у шари декупажного клею і лаку роздруковану на папері чи фотопапері фотографію. Над цим Ольга теж планує працювати в майбутньому, а, сміючись, додає: якщо би вона знала, що хенд-мейд приноситиме їй таке шалене задоволення, неодмінно почала би цим займатися раніше.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"    

         

 

 

 
Про Захід