Поліція охорони Закарпаття: історія і сьогодення (Фото)

Опубліковано:

29 жовтня поліція охорони святкує 64-ту річницю з Дня створення структури. Як починалася робота? Якими технічними засобами володіли раніше та сьогодні? Що змінилось? Спогадами діляться колишні та діючі працівники поліції охорони в Закарпатті.

Далекий 1952 рік. Жовтень. Рада Міністрів УРСР приймає постанову "Про створення служби позавідомчої охорони при органах внутрішніх справ". На новостворену структуру покладали обов'язки охороняти всі об'єкти народного господарства. Тоді були вжиті заходи щодо створення підрозділів позавідомчої охорони, укомплектування їх особовим складом, виділення приміщень та службового транспорту і організації телефонного та радіозв'язку. Так і розпочалась багатолітня історія тоді позавідомчої,нині – поліції охорони.

Юрій Гапак – підполковник на пенсії, колишній начальник Ужгородського відділу охорони. Як ніхто знає, як тривала робота колись, і що змінилося за роки

– 6 травня 1983 року – цей день пам'ятаю як сьогодні. Саме тоді розпочав свою роботу у правоохоронних органах. Я був частиною патрульного наряду. Кожну другу ніч ми охороняли об'єкти пішим маршрутом. Наряд складався з двох осіб. У всеозброєнні: шинелі, радіостанції, тоді не було мобільних телефонів. Патрулювали ми пішки, погодинно – від одного до іншого об'єкту. Роки ідуть, а з роками все змінюється, як закони, так і технології, менталітет людей… Звичайно, рівень служби зріс, дуже. З'явилися нові послуги, до прикладу, про таке задоволення, як "тривожні кнопки" колись можна було хіба мріяти. Я вважаю, безпека жителів держави в надійних руках, – розповідає Юрій Гапак.

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1993 року на базі підрозділів охорони створено Державну службу охорони при МВС України. З того часу технічні та інші засоби охорони постійно вдосконалювалися, завжди йшли в ногу зі досягненнями науки та техніки. Пульт централізованого спостереження – нервова система структури. Колись – величезний атлас, встановлений у кожному регіоні області, сьогодні – один пульт на цілу область, – пригадує Світлана Булеца, чергова пульту УПО в Закарпатській області.

– Я працюю в охороні з 1986 року. Пам'ятаю, як працювали в часи коли ще не знали, що таке мобільний зв'язок. Спрацювання приходили на пульт, у паперових картотеках шукали відомість про об'єкт, через радіостанції передавали сигнал "тривога" нарядам реагування… Ой , як це було давн. Сьогодні все на комп'ютерах, зовсім не так, реагуємо значно швидше,- розповідає пані Світлана.

Окрім сучасних автомобілів, охоронних засобів сигналізації, гордістю є встановлена у грудні 2011 року найсучасніша система "Spider", яка забезпечує встановлення сигналізації у будь-якому місці України. Свого розвитку набула і система тактичної, фізичної та вогневої підготовки особового складу охорони.

7 листопада 2015 року відповідно до Закону України "Про Національну поліцію" та Постанови Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2015 року №834, було створено Департамент поліції охорони. Відтак колектив Закарпаття продовжує свою роботу, тільки вже як Управління поліції охорони в Закарпатській області. Очільником Закарпатського Управління охорони є Андрій Литовченко. Працював з 1997 року в охоронних підрозділах поліції Києва. Призначений на посаду керівника в Закарпаття з 2013 року. Розповідає:

 – 64 роки… Аж не віриться. Якщо говорити про всі зміни, не вистачить і дня для розмови. Сьогодні системи охоронної сигналізації вже зовсім не такі, якими вони були років 10 тому. Абсолютно все по іншому. Останні роки ми пройшли великий етап реформ, вдосконалюємо свою роботу, співпрацюємо з іншими підрозділами ГУ НП. Під охороною Управління поліції охорони в Закарпатській області перебуває понад 3000 об'єктів різних форм власності, з яких майже половина — помешкання громадян, архітектурні пам'ятки області. Ми пишаємося тим, що все змінюється, а довіра громадян саме до нашої служби залишається сталою, – каже полковник поліції.

Колись піші патрулі, нині оснащені сучасними автомобілями, зброєю… Колись радіозв'язок – нині централізований пульт спостереження… З роками багато чого змінювалось, однак відданість роботі, професіоналізм, досвід з роками тільки зміцнюються.

Управління поліції охорони в Закарпатській області

 

 

Про Захід