Лісівники допомагають будувати новий Петро-Павлівський храм у Ізках

Опубліковано:

Одне з найвизначніших місць села Ізки, безумовно, церква св. Миколи Чудотворця. Вона числиться у реєстрі пам'яток дерев'яного зодчества. Збудований предками храм ще у XVІІІ ст., привертає особливу увагу своїм неперевершеним бойківським архітектурним стилем – із смерекових брусів, з трьома верхами. Він по праву вважається класичним взірцем верховинського бароко, бо надзвичайно вміло скомпоновано об'єми нави, вівтаря і високої вежі. Біля неї знаходиться і унікальна за красою пропорцій дзвіниця.

Час бере своє. За довготривалий період існування божниця набула аварійного стану, в один час її навіть випадково спіткало пожежне лихо. Всім тутешнім мирянам стало зрозуміло, що рано чи пізно необхідно зводити нову церкву, бо в старенькій, окрім цих прикростей, відчувалася і тіснота за богослужінь – вірників в осідку, як правило, щораз більшає. Тож жителі села за спільною згодою вирішили побудувати новий храм.

Відтак, за ініціативи заслуженого лісівника України та головного лісничого Петра Бойко та директора ДП "Міжгірське лісове господарство" Івана Барни розпочалося будівництво нового дерев'яного храму в селі. До доброї справи долучилися також голова сільради Михайло Дубанич , спитавши: "Будемо чи не будемо будувати нову церкву?" Звісно, "берову", який паралельно обраний і головою церковної двадцятки, лиш до душі прийшлася така ідея, бо за втілення цього наміру буде на кого опертися.

         Директор Міжгірського лісгоспу Іван Барна каже:

"Допомагаємо чим можемо – автотранспортом, будматеріалом під час спорудження нової греко-католицької церкви, яка має ймення Петра і Павла, розташувавшись безпосередньо у сусідстві з стареньким храмом. Нещодавно, приміром, треба було терміново підшукати і групу будівельників. Це можна сказати, що заслуга головного лісничого Петра Бойко. Окрім того, до будівництва Храму святих первоверховних апостолів Петра і Павла в мальовничих Ізках долучилася директор ДП "Верхньогірське лісове господарство" Марія Плиска-Галатиба, яка також надала хвойну деревину та будівельників. Хоча взагалі практично вся громада села Ізки на помічі. Люди розуміють, що споруджують не простий об'єкт, а Божий дім, у якому у майбутньому за молитов блаженно раюватиме не одне прийдешнє покоління".

А стара церква св. Миколи Чудотворця за дбайливого догляду з віку у вік служитиме спорудою, яка прикрашає Ізки, нагадуватиме про історію давно минулих літ села.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід