В Ужгороді відкриють виставку Йосипа Бокшая

Опубліковано:

25 жовтня в обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки творів співзасновника закарпатської художньої школи, академіка, народного художника СРСР Йосипа Бокшая – на честь 125-річчя від дня народження митця.

Йосип Бокшай – яскравий представник реалістичного живопису Закарпаття, авторству якого належать високохудожні роботи в різних жанрах і темах: камерні пейзажі та широкі панорамні краєвиди, історичні картини і жанрові сцени, живописні портретні зображення й великі багатофігурні сакральні композиції.

"Упродовж тривалого часу Йосип Бокшай був знаний, переважно, як представник світського напрямку в мистецтві. Його сакральна творчість замовчувалася протягом кількох десятиліть радянської доби, і тільки за часів української незалежності було наново відкрито цю вагому частку  мистецького доробку майстра, яка значною мірою визначає зміст і сенс усього його життя та творчості. Ці роботи високого митецького ґатунку, виконані в найкращих традиціях реалістичного живопису, випромінюють дивовижно добру енергетику, налаштовують на  шляхетні думки і вчинки. Майстерно побудовані композиції, вдало підібраний колорит, яскраве, виразне образне вирішення – все це переконливо свідчить про вдумливе прочитання автором євангельських текстів", – пише дослідниця, мистецтвознавець Олена Приходько.

Сакральні роботи склали помітну частину добірки, яку представлять у музеї. Загалом вона налічуватиме близько 80 творів із музейної колекції. Крім того, до виставки долучиться і Благодійний фонд ім.Й.Бокшая, який надасть для експонування архівні матеріали, дитячі рисунки, фронтові зарисовки та шкіци, виконані Йосипом Бокшаєм у полоні, а також унікальні сакральні полотна митця.

Доповнить особливу атмосферу події своїм виступом академічний камерний хор "Cantus". 

Відкриття о 15.00.

Управління культури Закарпатської ОДА

Про Захід