Петиції президенту: перейменувати парламент і Україну, перевірити депутатів на допінг та створити майданчики для матюків

Опубліковано:

Після того, як у 2015-му році президент Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про звернення громадян” щодо електронного звернення та електронної петиції”, і в серпні того ж року запрацював відповідний розділ на сайті президента, кожен українець отримав можливість створити петицію по суті з будь-якого приводу.

А от щоб петицію розглянув голова держави, її має підтримати не менше ніж 25 тисяч громадян за час не більше 3-х місяців з моменту її оприлюднення.

Наразі статистика сайту фіксує 26842 поданих петицій за увесь період роботи сервісу. 40 – це кількість петицій з 25000+ підписів, 867695 – кількість користувачів, що підписали хоча б одну петицію, 38 – кількість відповідей на петиції.

Процедура створення петиції доволі проста: для того, аби створити звернення достатньо зареєструватися на сайті. Певна кількість петицій все таки не публікується. Згідно закону “електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини”.

Однак доступність і простота сервісу все таки дає чималий простір для створення петицій оригінальних, несподіваних, або й відверто кумедних. “Про Захід” вирішив переглянути нещодавні звернення до президента і вибрав петиції, так би мовити, з “фантазією”. Позаяк після перегляду деяких звернення складається враження, що уяви українцям точно не бракує. У зверненнях збережена авторська орфографія та пунктуація.

Із найсвіжішого – пропозиція збудувати в Горішніх Плавнях міжнародний аеропорт. “Горішні Плавні стали символом змін й оновлень України, символом декомунізації та повернення до витоків, символом відновлення історичної справедливості. Пропоную збудувати в цьому місті міжнародний аеропорт, щоб Горішні Плавні стали Меккою не лише українського, а і європейського й світового туризму”, – йдеться в зверненні. До речі, в іншій петиції пропонують провести в Горішніх Плавнях Євробачення-2017.

Не менш “конструктивною” є й наступна пропозиція: призначити Павла Зіброва головою “Укрзалізниці”: “Враховуючи необхідність реформування “Укрзалізниці” й заяву Павла Зіброва про готовність обійняти цю посаду: “Я – Павло Зібров, ви мене знаєте, в потяг сідаєте, рушаєте! Колеса стукають в такт – ось так, ось так! Я на залізниці справжній мастак – рейки-рейки, шпали-шпали. Ні один потяг не буде відсталий. Павло Зібров номер один. Потяг сигналить, пускає дим!” Пропоную призначити Павла Зіброва головою “Укрзалізниці”. Переконаний, що саме він стане рушійною силою її реформування”, – пропонує Роман Максимчук. Поки що підтримують таку ідею тільки 5 осіб.

А от Федір Товстанюк звертається до президента з простим, людським проханням: “Хочу поговорити з президентом України за чашечкою кави. Підтримайте мене, будь ласка. Я – частинка народу. Мені так хочеться поговорити з Президентом, поділитися своїми думками, проблемами, ідеями про зміни на краще. Я не вірю, що Президенту байдужа доля держави і людей. Хочу в цьому переконатися. Дякую”.

Наступний автор вимагає повністю заборонити… ямковий ремонт: “Прошу заборонити ямочний ремонт, так як він є реальним інструментом дерибану державних коштів (списувати можна багато) а ремонтувати мало. З ямочним ремонтом ремонтувати одну дорогу можна вічно!”  Наразі є 57 голосів з 25000.

Безбах Володимир Миколайович вимагає зробити систему виборів в Україні кращу, ніж у США. Причому автор дає детальну інструкція, як же саме Україна може “переплюнути” США у цьому непростому питанні. Зокрема, чоловік пропонує дати можливість українцям голосувати достроково чи дистанційно, а не тільки в кабінках виборчої дільниці в день голосування, надати можливість виборцям голосувати листом, поштою та через інтернет тощо.

Микола Свердан пропонує “створити в кожній області Украіни музей хабарників довічно, дані музеі утримувати на кошти які заставлені в судах тими ж хабарниками !!! Хай люди на даний час і в майбутньому знають своїх “героїв”!!!

Роман Максимчук пише, що прийшов час “відроджувати національні традиції, тому варто змінити назву посади “Президент України” на “Гетьман України” зі збереженням за Гетьманом усіх президентських повноважень.

А от Дмитро Мануїльський пропонує перейменувати цілу Верховну Раду. “На виконання Закону України № 317-VIII, а також керуючись тим фактом, що назва “Верховна Рада” є ідентичним із назвою вищого органу державної влади часів СРСР, просимо Вас перейменувати Верховну Раду у Державну Українську Парламентську Асамблею. Така назва є загальноприйнятною у Європі, та має підкреслити європейську ідентичність сучасної України та вектор її цивілізаційного вибору”, – пояснюється в петиції. Однак Ігор Волконський пішов ще далі і пропонує перейменувати державу Україна на Київську Русь… Водночас Василь Николишин вимагає зайнятися перейменуванням Росії: “Відновити історичну справедливість: перейменувати Росію (Русь була Київська) на Московію“.

Крім перейменування Росії, Ігор Волконський має ще декілька оригінальних петицій. Зокрема, “оприлюднити засекречені відомості КГБ про НЛО і про падіння НЛО під Запоріжжям 18 серпня 1989-го року”, а також організувати експедицію і провести розкопки в ставці Гітлера “Вервольф“, а про результати проінформувати народ України.

До речі, доволі часто дістають на горіхи у петиціях депутати Верховної Ради: їм пропонують різне – від “жити на мінімальну зарплату” до пройти всім обранцям “перевірку на детекторі брехні” та “здати тест на допінг”. Зокрема, Едуард Власюк вважає, що всі депутати мають пройти АТО, а Роман Піскунов думає, що треба “прирівняти осіб, які блокують трибуну Верховної Ради, до терористів.

Олена Мруг пропонує проводити ремонт Верховної Ради коштами депутатів, а ремонт шкіл та дитячих садків коштами держави. “Досить вже "жирувати"! Потрібно щоб “шановні дармоїди”, які вміють тільки пики бити, та за кордоном відпочивати, виклали трішки грошенят, та зробили ремонт власним коштом там, де вони полюбляють “красуватися”, спати, блокувати трибуну, та іноді зганяти зайві калорії. Які кошти, такий і ремонт! А батькам діток, яких іноді в одну школу ходить декілька, пора вже трішки відпочити від “благодійних”, але таких непомірних внесків! Вже сил нема тягнути це ярмо за ту зарплату, якої “шановним депутатам” вистачає лише на шкарпетки та можливо шнурки!”, – обурюється жінка.

Дехто взагалі не розмінюється на дрібниці і пропонує: “Ввести смертну кару для державних службовців всіх рівнів: Міністрів, заступників, працівників всіх силових структур, депутатів… всіх. Принцип один – вкрав державні гроші (гроші населення), перевищив повноваження – розстріл. Тільки так зможемо навести порядок”.

Іноді складається враження, що деякі петиції складаються за принципом приказки: у кого, що болить, той про те і гомонить”. Так Віталій Марченко вимагає: “Предотвратить выход в Украине стремительно распространяющейся игры для смартфонов Pokemon GO. Необходимо исключить возможность появления игры Pokemon GO в украинском обществе, так как это переведёт к полнейшей деградации школьников и студентов, вызовет колоссальную зависимость, схожую с наркотической. Вырождение нации путём изменения сознания и психического состояния молодежи”.

Киличенко Ирина просить “закрити компаніюVodafone (mts) у зв'язку з некоректною роботою даного оператора“, а Володимир Макарчук вимагає “знизити ціну на гречку, найти і посадити всіх винних у її подорожчанні“. Оксана Марчук пропонує “шукати ворогів ретельніше. Поверніть фільм “Іронія долі, або з легкою парою“.

Роман Максимчук пропонує надзвичайно оригінальну ідею, до якої ще якось треба було додуматися… “Створити в кожному населеному пункті спеціальні майданчики для дискусій, де було б офіційно дозволене вживання лайливих слів (за аналогією з місцями для куріння)! Розробити перелік тем, з приводу яких можна буде вільно висловлюватись та дискутувати в зазначених місцях.Люди повинні мати право на вільне висловлювання своїх думок на актуальні суспільно-значущі й побутові теми за допомогою тих лексичних засобів, якими кому зручно. Створення таких майданчиків надасть змогу кожному аргументувати й обстоювати свою думку в найдоступніший спосіб і в найбільш зрозумілій формі”, – пояснює чоловік.

Руслан Мосієнко пропонує своєрідний лайфхак (хитрість) для президента: “Створення на острові Тузла прикордонний пункт та невелику військову базу.Звертаюся до Президента України Петра Порошенка з проханням звернути увагу на те, що Росія будує мости через Український острів Тузла. Прохання для того аби отримувати користь від їхніх мостів потрібно на острові Тузла встановити прикордонний пункт та невелику військову базу і за рахунок цього отримувати митний дохід, і в цьому випадку обидва мости належатимуть Україні!”

А от Анатолій Зубков пропонує цілу “реформу” у системі шкільної освіти: “Зробити шаровари і вишиванку предметами шкільної форми“.

Загалом, складається враження, що серед петицій на сайті президента справді можна знайти звернення на всі випадки життя. Причому часто поруч знаходяться взаємовиключні пропозиції: як-то легалізувати проституцію, ввести кримінальну відповідальність за неї ж, посадити депутатів на хліб і воду та підвищити їм зарплати тощо. Однак превалююча  частина таких петицій навіть близько не підбирається до позначки в 25 тисяч голосів. 

Лариса РОМАНЮК, "Про Захід"

Про Захід