Корисна інформація для єдинників щодо нюансів звільнення від сплати єдиного внеску

Опубліковано:

У Головному управлінні ДФС у Закарпатській області роз'яснюють з якого місяця підприємець – платник єдиного податку звільняється від сплати єдиного внеску, якщо він набув права на пенсію за віком не з початку звітного періоду.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи – підприємці, в тому числі підприємці – платники єдиного податку. Такі платники зобов'язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ. Така норма зазначена у абзаці 3 частини 8 статті 9 Закону № 2464.

Пунктом 3 частини 1 статті 7 Закону № 2464 визначено, що ЄВ для платників, які обрали спрощену систему оподаткування нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Згідно частини 4 статті 4 Закону № 2464 ФОП платники ЄП звільняються від сплати за себе ЄВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 Отже, підприємець-платник ЄП нараховує та сплачує ЄВ за кожний повний або неповний відпрацьований місяць. Враховуючи викладене вище, місяць, в якому такий підприємець набув право на пенсію за віком, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄВ у розмірі, що визначається платником самостійно, але не менше мінімального страхового внеску. Таким чином, зазначена особа звільняється від сплати за себе ЄВ з місяця, що настає за датою призначення платнику пенсії.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід