Як зберігали пам’ятки культури в Закарпатській області у 2012-2015 роках

Опубліковано:

​На території Закарпатської області взято на державний облік і охорону 1493 пам'ятки культурної спадщини області, з них: 478 – археології, 505 – історії, 87 – монументального мистецтва, 205 – архітектури та містобудування, 36 – садово-паркового мистецтва, 175 – ландшафтних, 7 – науки і техніки,  в т. ч. серед них  177 національного значення,  до яких в першу чергу ввійшли середньовічні замки та унікальні пам'ятки сакральної дерев'яної архітектури.

 Для забезпечення належного рівня їх збереження та використання було затверджено відповідну Комплексну програму збереження і використання пам'яток культурної спадщини  Закарпатської області на 2006-2015 роки із загальним обсягом видатків в сумі 248,0 млн. грн.,у  т.ч. на 2012-2015 років

Комплексну програму збереження і використання пам'яток культурної спадщини  Закарпатської області в сумі 99 200,0 тис. грн., з яких 19 200,0 тис. грн. складають видатки обласного бюджету.

 Так, протягом 2012-2015 років для проведення заходів визначених  цією Комплексною програмою було виділено кошти в сумі 8 261,7 тис. грн., профінансовано – 4 178,5 тис. грн., на 50,5%.

 У  цілому, виконання за кошти обласного бюджету з реалізації  Комплексної програми збереження і використання пам'яток культурної спадщини  Закарпатської області 2012-2015 рр.  складає – 43,0%.

Культурна спадщина Закарпаття є невід'ємною частиною українського та світового культурного надбання. Відносини щодо її збереження регулюються чинним законодавством України. Відповідно до цього в області необхідно зберегти 1637 пам'яток культурної спадщини краю, які взяті під охорону держави,  з них:  494 – археології, 523 – історії, 93 – монументального мистецтва, 302 – архітектури та містобудування, 341 – садово-паркового мистецтва, 175 – ландшафтних, 9 – науки і техніки,  в т.ч. серед них – 177 національного значення,  до яких в першу чергу ввійшли середньовічні замки та унікальні пам'ятки сакральної дерев'яної архітектури.                                                                          

Для реалізації розпорядження голови ОДА від 14.12.05 №773 „Про Комплексну програму збереження та використання пам'яток культурної спадщини Закарпатської області на 2006 – 2015 роки" управлінню культури щороку виділялося понад мільйон гривень.  У  2012  році виділено – 591 тис. грн. Проведено ремонт приміщень будівлі художнього музею ім. Й. Бокшая в м. Ужгород, виконано роботи по  ремонту (благоустрою) території навколо пам'ятника О.Духновича в м. Ужгород, встановлено надмогильні пам'ятники  подружжю А. та І. Волошин,   Е. Контратовичу, П. Скунцю та меморіальні дошки  Ю.-А. та Є. Шерегіям, І. Чендею, В. Гренджі-Донському, Ф.Потушняку.

У 2013 році виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію та реставрацію приміщень Закарпатського обласного академічного театру ляльок, для  популяризації нематеріальної культурної спадщини придбано монографію Р.Пилипа „Художня вишивка українців Закарпаття ХІХ- першої половини ХХ ст.".

 У 2014 році на потреби охорони культурної спадщини виділено 2 972 900,0 грн., з яких фактично освоєно 1 187 372,73 гривень. На 37-ій сесії Комітету  всесвітньої спадщини ЮНЕСКО номінацію "Дерев'яні церкви Карпатського регіону України" внесено до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Від Закарпаття до цього списку включено церкву св. Михайла в с. Ужок Великоберезнянського району та церкву Вознесіння Господнього (Струківську) в  смт Ясіня Рахівського району. На цих об'єктах у 2014 році проведено роботи по встановленню автоматичної пожежної сигналізації, реконструкції системи блискавкозахисту, енергопостачання, вогнезахист дерев'яних конструкцій. Проведено паспортизацію 40  пам'яток архітектури національного значення – дерев'яні церкви Закарпаття (роботи виконано ДП  „Інститут „Укрзахідпроектреставрація"). Проведено капітальний ремонт системи опалення будівлі Закарпатського обласного театру ляльок в м. Ужгород. Виготовлено проектно-кошторисну документацію з ліквідації аварійного стану даху „Гражди" з с. Стебний Рахівського району та даху Миколаївської церкви с. Сокирниця Хустського району. З метою популяризації об'єктів культурної спадщини придбано пам'ятні медалі до 75-річчя Карпатської України, відеофільм "Дерев'яні храми України. Закарпаття", DVD "Інтер'єри та іконостаси дерев'яних церков Закарпаття". Проведено капітальний ремонт санвузлів та гардеробної Закарпатської обласної філармонії (колишньої синагоги) в Ужгороді.

На 2015 рік на виконання програми було виділено 2 467,8 тис. гривень. Кошти розподілено та використано відповідно до Плану заходів на 2015 рік для реалізації Комплексної програми збереження та використання пам'яток культурної спадщини Закарпатської області на 2006 – 2015 роки. Зокрема, фінансові ресурси використано на такі цілі:

             –  ліквідацію аварійного стану даху Миколаївської церкви в с.Сокирниця Хустського району;

              –   капітальний ремонт санвузлів та гардеробної Закарпатської філармонії   в Ужгороді;

              –   капітальний ремонт опалення обласного театру ляльок;

             –  ліквідацію наслідків пожежі Миколаївської церкви в  с.Ізки Міжгірського району;

              –   встановлення охоронно-пожежної сигналізації церкви в с.Лікіцари Перечинського району ;

               –   встановлення блискавкозахисту та обробку дерев'яних конструкцій даху Будинку Ужанського Жупанату;

                – на  встановлення професійного освітлення та озвучення Закарпатської філармонії  та Будинку Ужанського Жупанату;

    – на  розробку проектно-кошторисної документації з ліквідації аварійного стану дерев'яної церкви с.Локіть, Іршавського району та дзвіниці  Миколаївської церква с Сокирниця Хустського району;

 – на виготовлення факсимільного видання "Королевське Євангеліє 1401 року" ;

 – на виготовлення та встановлення меморіальних дошок М.Кречку та В. Дегтярьову ;

 – на придбання DVD В.Гайдук "Реквієм", В.Баганич "Закарпатські балади",   "Інтер'єри та іконостаси дерев'яних церков Закарпаття", календарів "Дерев′яні церкви Закарпаття" та наборів поштових листівок "Дерев′яні церкви Закарпаття".

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід