Рятувальники пояснювали солотвинцям як вести себе в умовах карстових проваль

Опубліковано:

29 вересня працівники Управління ДСНС України у Закарпатській області спільно з Управлінням цивільного захисту Закарпатської ОДА, експертами Консультативної місії ЄС та іншими зацікавленими службами життєзабезпечення провели профілактичне відпрацювання смт Солотвино Тячівського району.

Подібні попереджувальні заходи закарпатські рятувальники здійснюють вже не перший рік та на меті мають навчити людей правилам безпечної поведінки у різного роду надзвичайних ситуаціях. Окрім основної, протипожежної тематики, працівники ДСНС роз'яснюють населенню основні вимоги цивільного захисту, правила безпеки життєдіяльності, розповідають про алгоритми дій на випадок виникнення тієї чи іншої пригоди.

Зважаючи на ситуацію, яка спостерігається протягом останніх років на території відповідного населеного пункту основною темою відпрацювання було визначено: “Правила поведінки в умовах виникнення карстових проваль”.

Почався профілактичний захід з наради у приміщенні селищної ради. Учасники обговорили організаційні питання, розподілись на групи та вирушили у відповідно визначених напрямках. Загалом у селищі проживає понад 8 тисяч мешканців. Будинки маже 300 громадян знаходяться у зоні небезпечній деформації земної поверхні, тож, звісно, основна увага учасників була приділена саме цим громадянам.

Всім до кого завітали того дня рятувальники було роз'яснено небезпеку від активізації карстів та надано рекомендації як себе поводити у місцях де вже існують величезні вирви. Рятувальники звертали увагу громадян правилах пересування у зоні карстових проваль наголошуючи на тому, щоб громадяни ні в якому разі не заходили за межі огороджень. Обов'язково працівники ДСНС  звертали увагу батьків на постійному нагляді за дітьми, адже дитяча цікавість завжди переважає над безпекою.

Завітали учасники відпрацювання і до загальноосвітніх навчальних закладів де розповіли дітям у доступній формі про небезпеку карстових проваль та роздали кожній дитині листівку попереджувального змісту.

Окрім рейдових груп в центрі селища на мешканців чекав Мобільний навчально-консультаційний пункт, у якому громадяни мали можливість отримали потрібну їм інформацію та детально дізнатися про основи цивільного захисту, дії населення під час та після осідання ґрунту. Працівники Навчально-методичного центру безпеки життєдіяльності та цивільного захисту розповідали про надання  домедичної допомоги людям, які цього потребують та багато іншої  корисної  інформації.

Для наочного сприйняття серед мешканців селища було розповсюджено буклети та пам'ятки з інформацією застережного характеру, порадами фахівців, як діяти в екстремальних ситуаціях.

У ДСНС України у Закарпатській області

 

 

                                               

Про Захід