Чому документ по Підгірній, 1 затверджений заднім числом?

Опубліковано:





Нещодавно в Ужгороді взялися привести до ладу один з будинків у історичній частині міста. Доволі обшарпана будівля на Підгірній,1 справді вже давно потребувала ремонту. На капітальний ремонт фасаду згідно з рішенням сесії міської ради від 11.04.2014-го року №1248 із міського бюджету виділили 113900 гривень з 126555 гривень зазначених у кошторисі, ще 10% (12655 гривень) − це співфінансування за рахунок мешканців будинку.

Однак пильні ужгородці вирішили перевірити чи відповідають всім нормам законодавства документи згідно яких мають проводитися ремонтні роботи такого будинку. Маріанна Собран, колишній головний спеціаліст органу охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради, 12 вересня звернулася з інформаційним запитом до
до в.о. міського голови Ужгородської міської ради Щадея В.І., в якому попросила надати їй скан-копії всіх дозвільних документів, що засвідчують законність початку ремонтних робіт будинку за адресою Підгірна. Зокрема погодження відповідного органу культурної спадщини щодо можливості здійснення будь-яких ремонтних чи реставраційних робіт із вищезазначеною будівлею. Затверджений паспорт опорядження фасаду та затверджений проект відновлюваних, реставраційних чи ремонтних робіт. А також копії документів, які підтверджують, що компанія, яка здійснюватиме роботи, має відповідні сертифікати для таких робіт.

У відповідь на запит Маріанна Собран отримала низку документів, хоча і не весь їх перелік. У офіційній відповіді міськради пояснили, що не можуть надати всі перераховані додатки, бо у них відсутній сканер… Тож паспорт оздоблення фасаду будинку на Підгірній, 1, ужгородка прийшла і сфотографувала сама: документ погоджений головним архітектором Ужгорода Петром Сарваші 21-го серпня 2014-го року.

Саме через дату, яка проставлена у документі Ужгорода звернулася в прокуратуру міста Ужгорода. Адже як вона стверджує, документ затверджений “заднім числом, бо ж у регіональних ЗМІ у публікаціях на цю тему від 4 вересня 2014 року публічно заявлено, що паспорт опорядження фасаду ще не готовий і перебуває на стадії розробки.

І справді на відео від 4.09.2014 року  головний архітектор міста Петро Сарваші повідомляє, що паспорт опорядження фасаду ще не готовий.
Саме через такий “часовий казус” Маріанна Собран і звернулася до прокуратури, аби правохоронці дали оцінку дій правомірності посадової особи щодо такого погодження документу. А також просить дати вичерпні роз'яснення щодо законності погодження будь-якої офіційної документації заднім числом. Та додає посилання на ЗМІ, в яких з'явилися публікації від 4-го вересня 

Насправді не зрозуміло для чого було погоджувати документ в такий спосіб: адже такі маніпуляції кидають тінь на у цілому дуже хорошу справу.

Лариса Романюк, Про Захід.


Про Захід