На чемпіонатах України з паверліфтингу закарпатці здобули 3 медалі і встановили 5 рекордів

Опубліковано:





 Нещодавно з Коломиї, що на Івано-Франківщині, повернулися наші спортсмени-силачі, які взяли участь у чемпіонатах України з класичного паверліфтингу в триборстві й жимі лежачи серед чоловіків і жінок, юніорів і юніорок, юнаків і дівчат. Протягом тижня понад 350 атлетів з 23-х регіонів нашої держави, у тому числі Криму і Севастополя, змагалися за першість, – пише Медіацентр УжНУ.

Нашу область на обох змаганнях у різних вікових категоріях представляли 12 спортсменів. У складі збірної команди Закарпаття успішно виступили п'ятеро представників УжНУ: студент 2-го курсу стоматологічного факультету Андрій Ярович, доцент кафедри туристичної інфраструктури і сервісу Роман Корсак, члени ГО “Спортивний клуб УжНУ” Єлизавета Рижак (цьогорічна випускниця факультету здоров'я людини), Олександр Шляхта, Максим Офіцинський, котрих тренує старший викладач загальноуніверситетської кафедри фізичного виховання Андрій Федорішко.

Найбільше “золота” закарпатському краю принесла Єлизавета Рижак, котра спочатку стала чемпіонкою України в триборстві у ваговій категорії до 47 кг серед жінок, встановивши п'ять рекордів країни (по два у жимі й тязі та один у сумі триборства), і випередила срібну призерку на 85 кг, а через кілька днів перемогла ще й у першості з жиму лежачи. Дівчина зізналася, що для неї стало цікавим те, наскільки людський організм може бути загартованим і які навантаження може подужати.

За підсумками змагань Єлизавета Рижак включена до складу національної збірної України для участі у першому чемпіонаті Європи з класичного паверліфтингу, що відбудеться у березні наступного року в Чеській Республіці.

Андрій Ярович спочатку став п'ятим серед юнаків у триборстві (категорія до 83 кг), а згодом – бронзовим призером з жиму лежачи вже у вазі до 93 кг. Хлопець займається цим видом спорту півтора року. “Я брав участь у двох обласних змаганнях, а на чемпіонаті такого рівня побував уперше. Пам'ятаю, що було величезне хвилювання, тому, можливо, не все вдалося. Це був перший офіційний чемпіонат без екіпірування, тобто не було спеціального одягу, що збільшує силові показники. Ти мав використовувати власну природну силу. Після цих змагань з'явилося ще більше бажання тренуватися й прагнути до кращих результатів. Учасники, з якими спілкувався, займаються паверліфтингом по 5–6 років, а це вже певний досвід”, – ділиться Андрій.

Найвищий результат серед закарпатських юнаків у триборстві показав Максим Офіцинський, котрий вперше виконав норматив кандидата у майстри спорту і посів IV місце у ваговій категорії до 74 кг, де була найбільша конкуренція. Хлопець вчиться в УТЕК на спеціальності “фінанси і кредит”, згодом планує вступати до УжНУ на економічний. Паверліфтингом займається 2 роки. “Спочатку тренувався просто для себе, але потім вирішив взяти участь у змаганнях, і це мені неймовірно сподобалося. На цьому чемпіонаті України, вважаю, показав хороший результат, хоч зовсім не очікував такого. Я виконував нормативи заради задоволення і взагалі не думав про призові місця та високі бали. Суперники були гідними і сильнішими, ніж я думав. Проте це дало стимул тренуватися більше й досягати нових висот”.

 


Про Захід