Від паперу до капремонту газових мереж – як «proZorro» на Закарпатті використовують бюджетні кошти

Опубліковано:

В Україні вже тривалий час триває реформа у системі державних закупівель – на зміну паперовому документообігу прийшла електронна система публічних закупівель. Зокрема, вона має спростити процедуру та вивести її на новий рівень, в основі якого прозорість, публічність, відкритість, відсутність дискримінації тендерних заявок тощо. Така система насамперед має допомогти у подоланні корупції в країні та забезпечити прозорість тендерного процесу. Якщо до 1-го квітня 2016-го року перехід на електронну систему був обов'язковим тільки для головних розпорядників коштів та монополістів, то з 1-го серпня нею мають користуватися усі замовники.

Ще одним великим плюсом системи ProZorro є й те, що зараз будь-хто може переглянути вичерпну інформацію щодо державних закупівель, які проводить чи найменше село, чи обласна адміністрація, що окремо сприятиме прозорості та відкритості процесу закупівель. "Про Захід" вирішив дізнатися, як використовують систему електронних закупівель закарпатські органи влади.

Для того, аби просто передивитися, що ж і на яких умовах куплять представники місцевої влади, достатньо вибрати власну область, наприклад, на сайті чи за посиланням і отримати майже дві тисячі наявних позицій. Система проста в користуванні і чим більше деталей надається для пошуку, тим легше знайти конкретну пропозицію у результаті. Так, зокрема, на сайті "Prozorro" за фільтром Закарпатська область знаходимо 1726 позицій по конкретним закупівлям. Варто зауважити, що частина розпорядників коштів вже зареєстрована в системі, але наразі так і не провела жодної закупки. 

Найбільші суми закупівель стосуються, переважно, проведення різного роду капітальних робіт та ремонтів – від доріг до садочків.

Так, із найсвіжішого, наприклад, можна дізнатися, що КП "Стадіон "Карпати" оголосив закупівлю на "реконструкцію стадіону "Карпати" у м. Хуст по вул. Борканюка, 15 ІІ черга – реконструкція спортивних полів і майданчиків", очікувана вартість якої аж 34564490,40 гривень (з ПДВ). Подати свою пропозицію для участі в аукціоні можна ще до 21-го вересня.

          

Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака оголосила закупівлю на "реконструкцію корпусу "Д" Свалявської ЦРЛ під сателітний центр гемодіалізу в м. Свалява відділення нефрології та програмного гемодіалізу ЗОКЛ ім. А.Новака". Кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 23.09.2016 17:00. Очікувана вартість – 2050000.00 грн (з ПДВ).

Наступна закупівля теж стосується ремонтних робіт і, вочевидь, це найбільша сума із зареєстрованих у електронній системі. Філія "УМГ Прикарпаттрансгаз" ПАТ "Укртрансгаз" замовляє "реконструкцію газопроводу "Долина-Ужгород-Держкордон" друга нитка (ДУД-II) на ділянці від компресорної станції "Ужгород" до Державного кордону, з облаштуванням вузла приймання внутрішньотрубних засобів в районі Державного кордону". Очікувана вартість закупівлі – 114458041,20 грн (з ПДВ). Строк поставки-виконання робіт-надання послуг до 31.12.2017. Три дні тому назад відбувся аукціон.

Інтенсивність користування електронним сервісом у органів місцевого самоврядування Закарпатської області дуже різна – є міськради чи сільради, які проводять доволі багато закупівель через онлайн-майданчики, а є й такі, які заледве наберуть по кілька позицій.

Так, приміром, доволі активно і вже тривалий час користуються електронним сервісом структурні підрозділи Мукачівської міської ради. Закуповується все від програмного забезпечення до продуктів, хірургічних інструментів, голок із шприцами та підручників. Зокрема з останнього, було оголошено відкриті торги на "реконструкція вул. Руська у м. Мукачево – будівництво, влаштовування фундаменту та покриття шосе, доріг. Замовник послуги – управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради. Очікувана вартість пропозиції – 5421528 гривень. Наразі аукціон завершений, і один з учасників очікує на рішення щодо його пропозиції. До речі, сервіси надають можливість передивитися інформацію про процес перебігу аукціонів.

Натомість Ужгородська міська рада, як нещодавно повідомляли активісти, можна сказати, взагалі ігнорує електронні системи закупівель. До того ж, по суті офіційно у цьому зізнається. Так на запит громадського активіста Олександра Пересоляка щодо здійснення електронних закупівель Ужгородською міською радою у міськраді відповіли, що "станом на 20 серпня 2016-го року, із 47 розпорядників бюджетних коштів реально торгують з використанням "ProZorro" лише4 . Інші тільки зареєстровані в системі, але не здійснили жодної закупівлі. У фінансовому еквіваленті за 2016 рік через ProZorro проведено на мізерну суму – 2 мільйони гривень.

Доволі активно використовує електронний майданчик для закупівель Ужгородський Національний університет. Зокрема наразі запланована купівля "столів аудиторних, дошки аудиторної, та комп'ютерних столів". Очікувана вартість: 198 000.00 гривень. Столів аудиторних потрібно 320 штук, дошок– 5, та комп'ютерних столів – 20 штук. Крім того, проводиться закупка стільців для аудиторій на хромованому металевому каркасі у кількості 500 штук. Позаяк тип закупівлі відкриті торги, то тут же можна дізнатися, яким є мінімальний крок ставки, які технічні умови виробів, передивитися договір та іншу документацію, а також у режимі онлайн отримати відповіді на уточнюючі питання.

Наступна "свіжа" і доволі велика закупівля від УжНУ – "капітальний ремонт частини приміщень І-го поверху гуртожитку №4 по вул. Університетська,12 вм. Ужгороді".  Очікувана вартість – 544751.00 грн (без ПДВ).

Ще одна наукова інституція, яка використовує електронні закупівлі –Карпатський біосферний заповідник. Зокрема, ним проводилися закупівлі"електродів, шестигранників, рекламної друкованої продукції, послуг зі страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, друку наукового щорічника "Природа Карпат"  та навіть корму для форелевих (415 кг) на суму 20 тисяч гривень.

У Карпатському біосферному заповіднику закуповували корм для риби, а в ГП НПП "Синевир" оголосили закупівлю вже на власне рибу – заморожену цілу (минтай чи потасу). "Закупівля продуктів харчування для забезпечення раціону ведмедів – рибу заморожену цілу  на вересень -листопад 2016 року.Загальний бюджет закупівлі – 87500.00 грн (з ПДВ).

Від Закарпатської обласної адміністрації, напевно, найбільше пропозицій по закупівлям від Управління культури Закарпатської ОДА. З останнього оголошена закупівля концертного роялю фірми AugustForester. Пропозиція доволі детальна: "Колір білий, 2-х педальний, 2-х репетиційна, діапазон 7 (1/4) октав, струнна проволка виробництва Німеччини, рама повна, панцерна, клавіатура слонова кістка та дерево". Очікувана вартість – 137000.00 грн (з ПДВ).  Строк поставки/виконання робіт/надання послуг – 19.09.2016.

Водночас відділ культури виконавчого комітету Мукачівської міської ради проводить закупівлю акустичного піаніно "Ritmuller EU FirstLove 118 Walnut118см,горіх" – очікувана вартість 119 999 гривень.

Також від Закарпатської ОДА через електронний майданчик закупівлі проводить департамент освіти і науки, а також департамент молоді та спорту. Перший, зокрема, днями провів дві великі закупки. Комп'ютерне обладнання та приладдя для навчальних класів (навчальні комп'ютерні комплекси). Очікувана вартість – 2500000.00 грн (без ПДВ). Та 160 комплектів –"столи учнівські з полицею, стільці учнівські. До одного комплекту входять 15 столів та 30 стільців. Комплекти мають бути доставлені до визначених департаментом освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації навчальних закладів області та змонтовані силами і коштом переможця". Очікувана вартість – 2500000.00 грн (з ПДВ). Департамент молоді та спорту через електронний сервіс проводить закупівлю послуг оренди приміщень для проведення спортивних змагань, озвучення чи освітлення заходів тощо. 

До речі, сільські та селищні раді також потроху освоюються з новим електронним інструментом. Через онлайн-закупівлі замовляють ремонт доріг, шкіл, садочків, ремонтують оргтехніку та закуповують необхідний реманент. Наприклад, Чинадіївська сільська рада через прозоро закуповувала "будівництво мережі вуличного освітлення від КТП – 265 смт. Очікувана вартість – 16167685 гривень.

Коритнянська сільська рада через "Prozorro" проводила закупівлю "реконструкції системи водопостачання с. Коритняни, с.Кінчеш, Ужгородського району, І-ша черга (коригування). Очікувана вартість – 951 676 гривень.

А от Чорнотисянська сільська рада через електронні закупівлі проводила навіть перевезення учасників фестивалю "Гуцульська бриндзя". Очікувана вартість – 7500.00 грн (без ПДВ).    

Серед зареєстрованих користувачів від Закарпаття із вже оголошеними чи проведеними закупівлями є й суди, місцеві підрозділи "Укрпошти" та "Ощадбанку", Закарпатська митниця, "Закарпяттяобленерго", Закарпатський НДЕКЦ МВС, філія Національної телекомпанії України "Закарпатська регіональна дирекція" тощо. Однак вивести якусь конкретну статистику щодо того, хто і як використовує електронну систему закупівель можна буде ближче до кінця року, позаяк тільки місяць, як така процедура стала обов'язковою для всіх без виключення.

Наразі ж у громадськості з'явився чудовий інструмент для того, аби без великих зусиль моніторити те, як використовує державні кошти чи то власна сільрада, чи й цілий університет.

Лариса РОМАНЮК, "Про Захід"

Про Захід