Лісові господарства Закарпаття працюють над посиленням охорони безпеки праці

Опубліковано:

 

Лісове господарство продовжує залишатися одним з найбільш небезпечних промислових секторів серед професій у світі. В Україні це друга професія після шахтаря за рівнем небезпеки. Тому Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства одним із пріоритетів роботи вибрало забезпечення належних умов праці для робітників лісової галузі.

Службами охорони праці безпосередньо на підприємствах за останні 6 місяців проведено 313 обстежень стану охорони праці, як результат – виявлено 1400 порушення нормативних актів, призупинено експлуатацію 37 видів обладнання, машин і механізмів та роботу 23-х технологічних процесів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 4 посадових осіб.

Також працівниками ЗОУМЛГ розроблено інструкцію по розробці вітровально-буреломних лісосік, розроблено та складено програму навчання з охорони праці для бригад, які будуть розробляти вітровально-буреломні лісосіки. І всі роботи проводяться згідно міжнародних правил.  

 

Вердикт професіоналів

 

Як розповідає заступник начальника Закарпатського ОУЛМГ Василь Кий, ці інструкції не є обов'язковим до виконання документом, однак під час роботи їх варто дотримуватися. Вони призначені для забезпечення однієї з найпрестижніших, але й при цьому з найнебезпечніших професій, принципами в прагненні вдосконалити роботу в сфері безпеки і охорони праці. Інструкції засновані на сучасному міжнародному досвіді і призначені для використання на деревообробних підприємствах і лісосіках. Мета їх полягає в тому, щоб захистити працівників від небезпек в лісовому господарстві і запобігти або знизити число професійних захворювань і травм.

Також заступник начальника акцентує увагу на тому, що Закарпатське ОЛУМГ та підпорядковані лісгоспи краю постійно закуповують для працівників новий европейського взірця спецодяг, взуття, а також засоби індивідуального захисту та підкреслює, що за останні роки є позитивна тенденція по зменшенню кількості нещасних випадків на виробництвах. Ось цьому детальні докази:

 

 

 

2014

2015

2016

Кількість нещасних випадків смертельних

2

1

0

Кількість нещасних випадків з важким наслідком

1

0

0

Кількість нещасних випадків з легкою травмою

3

1

0

Всього

6

2

0

 

– У цьому році з охорони працівників лісу вже витрачено 2972,7 тис.грн при річному плані 981,3 тис.грн. Аналогічно минулого ця сума становила всього 1731,6 тис грн. – Пояснив головний спеціаліст відділу лісових ресурсів та охорони праці Омелян Бровдій. – Для наших працівників закуповуються першокласні костюми, що відповідають і вимогам лісової безпеки і зручні в роботі. Профільний одяг, призначений для працівників лісових комплексів, дозволяє запобігти порізи ланцюгом електропили, а також забезпечує максимум безпеки в роботі з іншими високошвидкісними пилами. Весь спецодяг є сертифікованим продуктом.

 

Мовою цифр

 

На забезпечення працівників спецодягом у першому півріччі 2016 року, спецвзуттям, та засобами індивідуального захисту в загальному по підприємствах витрачено –1275,2 тис.грн. при тому що за 2015 рік було витрачено 1007,2 тис.грн.

На проведення обов'язкового попереднього і позапланового медичних оглядів – 37,2 тис. грн.

Забезпечення працівників на лісозаготівельних роботах допоміжними засобами (валочні вилки, лопатки та ін) – 26,5 тис грн.

Забезпечення робітників на лісозаготівельних роботах будиночками обігріву – 51,5 тис. грн. ( факт за 2015 рік – 11,4 грн. )

 

Середні витрати на одного працюючого по облуправлінню за півріччя – 979,0 гри.

( факт за 2015 рік – 664,98 грн. )

 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

 

 

Про Захід