Найрезонансніші кримінальні справи Закарпаття 2016 року

Опубліковано:

У 2016-му році Закарпаттю "щастило" на низку резонансних кримінальних справ, які гучно прозвучали у всеукраїнських ЗМІ. Частина справ збурила суспільство через особливу жорстокість скоєного, інша – через, власне, неочікуваність таких злочинів. Однак, доволі поширеною є практика – коли, після того, як зійде перша хвиля резонансу, інтерес медіа до подальшої долі справ потроху втрачається. Раніше "Про Захід" пригадав найгучніші справи, пов'язані з хабарництвом та довідався, в якому статусі вони нині перебувають. А тепер дізнавався, на якій стадії знаходяться найрезонансніші кримінальні злочини поточного року.

Так сталося, що за 8 місяців 2016-го більшість гучних кримінальних злочинів припала на весну. Так, 10-го квітня Ужгород та область сколихнула жахлива звістка про вбивство 2-х студентів-іноземців у обласному центрі. Близько 4-ї години ранку до ужгородських правоохоронців надійшло повідомлення про те, що у будинку по вулиці Щедріна в м. Ужгород знайдено бездиханні тіла двох студентів-іноземців з ножовими пораненнями, а третього у вкрай важкому стані з численними ножовими пораненнями госпіталізували до реанімаційного відділення Ужгородської міської клінічної лікарні. Як стало відомо згодом, цей будинок винаймали троє студентів-третьокурсників у закарпатця. Саме там і сталося жорстоке вбивство.

Правоохоронці негайно взялися за пошуки вбивць і невдовзі було затримано неподалік злітної смуги аеропорту "Ужгород", при спробі перетину державного кордону двох підозрюваних вбивстві. Ними виявилися 24-річний закарпатець, мешканець Ужгородського району та 20-річна мешканка Перечинського району. Третього з ймовірних вбивць студентів-іноземців, 22-річного мешканця Ужгородського району, було затримано правоохоронцями на вул. Бабяка, в м. Ужгороді. Під час перевірки речей, в сумці у зазначених осіб виявлено три паспорти громадян Індії та закривавлений кухонний ніж, а також ноутбук і планшети. Прокуратура оголосила про підозру в умисному вбивстві студентів-індусів усім трьом затриманим закарпатцям. Наріз ж, як повідомили у відділі комунікації ГУНП в Закарпатській області, справа перебуває в суді. Підсудні знаходяться в СІЗО.

Наступний злочин стався одразу ж за два дні після жахливого вбивства. В Ужгороді пограбували секретаря суду – факт сам по собі не надто визначний. Однак не кожного дня у секретаря суду крадуть грошей та цінностей на суму понад 1 мільйон гривень.

12 квітня о 17:00 годині до поліції надійшло повідомлення про пограбування в ужгородській 9-поверхівці у Новому районі. За словами заявниці – 32-річної працівниці одного з судів області – з квартири за місцем її проживання невідомі винесли 200 тисяч гривень, 40 тисяч доларів США та золоті вироби (сережки, перстень з сапфірами та перстні з діамантами).

Як повідомила речниця Ужгородського міськвідділу патрульної поліції Ганна Дан, у справі наразі триває досудове слідство. Оперативники займаються встановленням особи, причетної до даної крадіжки.

Звідки ж такі статки у звичайного секретаря суду розповіла сама постраждала у дуже цікавому відео.

19 травня знову ж таки в обласному центрі стався резонансний конфлікт, який збурив інфопростір не так через свої наслідки, як через осіб до нього причетних. Не кожного дня депутат міськради стріляє в центрі міста. Та й власне сам інцидент відбувся на території не менш резонансної "Корони". Депутат Іван Волошин стріляв у громадського активіста Євгена Рахімова та депутата міськради Романа Богуславського.

В результаті Євгенія Рахімова з простреленою ногою з місця події забирала "швидка". Не вдаючись в подробиці конфлікту, оскільки він широко освітлювався в ЗМІ, як регіональних, так і всеукраїнських, підсумуємо поточну ситуацію в цій справі. Як повідомила речниця Ужгородського міськвідділу патрульної поліції Ганна Дан, за цей час була допитана велика кількість свідків, проведений слідчий експеримент, експертизи. Для роботи по цій справі створена ціла слідча група, яка дає оцінку діям кожному з учасників конфлікту. По закінченні дії будуть відповідно кваліфіковані.

21 травня співробітники закарпатської митниці припинили спробу нелегального вивезення з країни тютюнової продукції загальною вартістю 620 тисяч гривень. Зловмисник – чоловік першого секретаря посольства України в Словаччині – намагався вивести з України тютюнові вироби, надавши прикордонникам дипломатичний паспорт, згідно з яким його автомобіль перевозить дипломатичний вантаж, що, відповідно до Віденської конвенції, не підлягає огляду. 24 травня голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль оприлюднив дипломатичний лист, що покривав нелегальну контрабанду цигарок. Документ було написано на офіційному бланку посольства України в Словаччині, забезпечено гербовою печаткою та підписом 1-го секретаря посольства.

Слідчий відділ Закарпатської обласної прокуратури розпочав кримінальне провадження за фактом зловживання владою або службовим становищем, а також службового підроблення (ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України). Перед тим в МЗС України повідомили про рішення достроково відкликати зі Словаччини першого секретаря посольства Оксану Ліщишин. Як повідомили у прес-службі прокуратури Закарпатської області, наразі у даній справі ще триває досудове розслідування. 

Ще одна резонансна справа, в якій фігурує депутат органу місцевого самоврядування, трагічний випадок, що стався вночі, 17-го червня, в лісовому масиві поблизу села Лубня Великоберезнянського району. Неподалік українсько-польського кордону група осіб здійснювала незаконне полювання. Один із чоловіків здійснив постріл із власної мисливської рушниці та влучив у 45-річного майора поліції, який загинув на місці події.

За цим фактом було розпочато кримінальне провадження за ст.119 Кримінального кодексу України (вбивство через необережність). Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. До того ж, завершено розслідування ще одного кримінального провадження за ст. 248 ККУ (незаконне полювання), – адже йдеться про незаконне полювання на території Ужанського національного природного парку.

Прокуратурою Закарпатської області кримінальне провадження відносно депутата однієї з місцевих рад щодо вчинення ним незаконного полювання, за попередньою змовою групою осіб та вбивства, вчиненого через необережність (ч.1 ст.119, 2ст. 248 КК України) передано для розгляду до Великоберезнянського районного суду.

Остання справа не тільки наробила галасу на всю Україну, але в результаті може мати неабиякі наслідки. Мова йде про 30 кілометрів лісу цінних порід, які було вирубано та вивезено в Словаччину на загальну суму 1,5 млн доларів під час заходів з облаштування кордону Чопської прикордонної застави. При тому, що планом облаштування кордону вирубка лісу не передбачалася. Державна прикордонна служба спільно з Національною поліцією виявили факт незаконної вирубки лісу на ділянці Чопського загону ще у березні 2016 року. Однак розголосу справа набула тільки тепер.

Втім, у свою чергу, Державна прикордонна служба оприлюднила інформацію, що ще 7 квітня повідомила усі зацікавлені органи (в т.ч. Генеральну прокуратуру та МЗС) про факти виявлення незаконної вирубки на одній із ділянок кордону у Закарпатті. Кримінальне провадження військовою прокуратурою було розпочато лише 14 квітня, а ще за два тижні була оголошена підозра 4 керівникам відділів Чопського прикордонного загону.

16 серпня 2016 Головною військовою прокуратурою спільно з Департаментом боротьби з економічними злочинами МВС України  проведено обшуки в приміщеннях Державної прикордонної служби України, Центру управління службою Чопського прикордонного загону та Західного регіонального управління ДПС України.Вказані слідчі дії за рішенням суду проведені у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого військовою прокуратурою Ужгородського гарнізону за фактами співучасті військових службових осіб Державної прикордонної служби у чисельних незаконних рубках 7663 дерев цінних порід (ясень, дуб, бук) у прикордонній зоні України та їх подальшому збуті за кордон, чим спричинено шкоду державі на орієнтовну суму понад 19 мільйонів гривень.

"Про Захід" стежитиме та інформуватиме своїх читачів про подальший розвиток цих справ та тим, як вони закінчаться. 

Лариса РОМАНЮК, Про Захід

 

 

Про Захід