Актуальна інформація для закарпатських підприємців – демонстраторів кінофільмів

Опубліковано:

Фахівці органів ДФС роз'яснюють фізичним особам-підприємцям, що є платниками єдиного податку другої групи, за договором з дистриб'ютором демонструють фільми, за що сплачують дистриб'ютору роялті у відсотках від отриманої за квитки суми, яка сума є доходом платника єдиного податку – вся сума, отримана від продажу квитків в касу, чи за мінусом роялті, сплаченого дистриб'ютору?

Згідно зі ст. 433 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі – Цивільний кодекс) аудіовізуальні твори є об'єктом авторського права (права інтелектуальної власності на літературний, художній або інший твір). Розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності здійснюється згідно зі ст. 1107 Цивільного кодексу на підставі:

– ліцензії на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

– ліцензійного договору;

– договору про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності;

– договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності;

– іншого договору щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності.

Автор має право на плату за використання його твору (ст. 445 Цивільного кодексу). Статтею 448 цього Кодексу встановлено, що автор має невідчужуване право на одержання грошової суми у розмірі 5% від суми кожного продажу оригіналу художнього твору чи оригіналу рукопису літературного твору, наступного за відчуженням оригіналу, здійсненим автором. Зазначена сума сплачується продавцем автору оригіналу твору.

Пунктом 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України визначено, що доходом платника єдиного податку фізичної особи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті.

Згідно з п. 292.6 ст. 292 Податкового кодексу України датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Дохід платників єдиного податку визначається на підставі даних обліку, який ведеться у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1-296.13 пункту 296.1 статті 296 цього Кодексу. Відповідно до пп. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи-підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Таким чином, у разі отримання виручки за продані квитки доходом фізичної особи-підприємця-платника єдиного податку є вся сума коштів, що надійшла до каси від продажу квитків за демонстрацію фільмів на дату ї отримання.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід