На Закарпатті побував гетьман Бубенічек (Фото)

Опубліковано:

Напередодні відзначення 25-річниця Незалежності України Закарпаття вперше відвідав гетьман Устецького краю Олдржіх Бубенічек. Зустріч із поважним гостем та делегацією, яка його супроводжувала, відбулася у депутатському залі Закарпатської облради.

         На початку перемовин очільник крайового парламенту Михайло Рівіс від імені всього депутатського корпусу щиро подякував чеським партнерам за підтримку України у відстоюванні незалежності, у боротьбі з агресією східного сусіда та засвідчив глибоку повагу братньому чеському народу, з яким Закарпаття єднає багаторічна історія існування в одній державі – Чехословаччині.

         – Ваш приїзд на Закарпаття засвідчує, що у чеських регіональних еліт все  більше зростає зацікавленість до  України, до  співпраці з нашими регіонами. В контексті євроінтеграційних процесів, які  відбуваються в  нашій країні, така співпраця є дуже  цінною і важливою для нас, – підкреслив Михайло Рівіс, додавши: – Сподіваємося, що сьогоднішня зустріч покладе  початок тривким і багаторічним взаєминам наших громад як на  офіційному рівні, так і на рівні неформального спілкування людей, поєднаних  взаємною історією, спорідненою культурою, а також спільним  прагненням  миру і демократії.

Голова облради чітко дав зрозуміти чеській делегації, що влада Закарпаття відкрита для залучення інвестицій, спільних проектів як  у рамках  програм Вишеградського фонду, так і програм Європейського Союзу.

Присутній на зустрічі перший заступник голови облради Йосип Борто зауважив: "Для нас нині дуже  важливий  досвід Чехії у проведенні реформ, зокрема, реформування місцевого самоврядування. В цьому плані ми б хотіли розвивати зв'язки наших територіальних громад та країн ЄС".

Зі свого боку гетьман Устецького краю Олдржіх Бубенічек подякував керівництву облради за запрошення та запевнив, що співпраця між двома регіонами в найближчий час буде офіційно продовжена. "Зараз у нас йде підготовка до виборів, які відбудуться восени, після їх проведення ми підпишемо угоду про співробітництво, – мовив пан Олдржіх Бубенічек. – У вас і нас є велике поле для співпраці між освітніми закладами. Ми багато чого можемо запропонувати закарпатським партнерам в галузі туризму, адже Устецький край багатий на історію і розташований у Богемії, має розвинуту інфраструктуру".

Він також зауважив, що очолюваний ним край є специфічним в Чехії. Адже тут розвинута важка промисловість, хімічнамашинобудівнаскляна,успішно виробляють електроенергію. Також доситьвисокий рівень розвитку сільського господарства:вирощування овочівхмелюфруктіввинограду, виробництво вина. Попри це у краї досить високий рівень безробіття та нестача робочих рук на потужних підприємствах. Чеська молодь обирає сусідню Німеччину для заробітків, де зарплати у кілька разів вищі.

Михайло Рівіс розповів гетьману, що у школах Ужгорода, Мукачева та Сваляви запроваджено уроки чеської мови, аби молодь мала можливість здобувати освіту в чеських вишах.

Наприкінці зустрічі Михайло Рівіс сказав: Закарпаття може гармонійно вписатися у Вишеградську четвірку як ворота у Європейський союз для всієї України. Адже ще не минуло сторіччя, як наш край історично входив у країни теперішнього ЄС. Закарпатський край може стати промоделлю розвитку Євросоюзу і наша співпраця буде великим кроком уперед. Адже офіційний курс України – шлях до євро спільноти".

Після офіційних перемовин Михайло Рівіс продемонстрував чеським гостям унікальний ліфт, який єдиний в Україні працює як "патерностер" і не споживає електроенергію. До речі, його встановили чехи ще у 1936 році за американською технологією, вони ж і збудували теперішню Закарпатську облраду та ОДА. Та неперевершені враження були у гетьмана, коли він разом з Михайлом Рівісом швидко застрибнули у ліфт і прокаталися до самого низу.

Прес-служба Закарпатської облради

 

Про Захід