Москаль: заробітчани – головні інвестори Закарпаття

Опубліковано:

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль зустрівся з Генеральним консулом Чехії у Львові Мирославом Клімою. Це останній візит п. Кліми  в область на цій посаді, оскільки термін його каденції закінчується. Участь у зустрічі взяли також перший заступник голови облради Петро Грицик та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

Г.Москаль та М.Кліма обговорили основні моменти транскордонної співпраці Закарпаття із чеським Краєм Височіна, реалізацію Програми розвитку міст і сільських громад. Керівник краю подякував за увагу Чеської Республіки до Закарпаття, за розвиток  контактів між громадами нашої області та Краю Височина, реалізацію  багатьох спільних інвестиційних проектів у сфері освіти, культури, охорони здоров'я у районах області. Особливо це стосується оновлення та реконструкції шкіл, дитячих садочків та амбулаторій  в невеличких селах, які зараз переводяться на альтернативне опалення.

Йшлося під час зустрічі і про закарпатців-заробітчан у Чехії.  Як зазначив Г.Москаль, нині саме заробітчани є головними інвесторами в Закарпаття. За словами М. Кліми,  Генеральне Консульство Чеської Республіки у м. Львів планує невдовзі приймати близько 4-х тисяч заявок на робочу візу. Запроваджується також нова система, яка дозволить працевлаштовуватися  українським заробітчанам без посередників. Чеський роботодавець подаватиме заявки на потребу у робочій силі, зазначаючи кількість працівників, і сам знаходитиме на Україні працівників через дипломатичні установи.

Керівник області подякував Генконсулу за співпрацю, побажав успіху в роботі на новій посаді, та висловив впевненість у конструктивній співпраці з його наступником.

Про Захід