Держприкордонслужба зацікавлена в об’єктивному розслідуванні вирубки лісів на Закарпатті

Опубліковано:

У зв'язку із суспільним розголосом навколо справи щодо незаконної вирубки лісу на Закарпатті, Державна прикордонна служба наголошує що, як і раніше, зацікавлена в об'єктивному проведенні слідства та встановленні усіх причетних до цього осіб.

В той же час,  із зрозумілих мотивів кримінальну справу локального рівня намагаються перенести на масштаби Адміністрації Держприкордонслужби, тим самим залишити поза увагою інших учасників цієї оборудки. Ми і досі не знаємо, хто безпосередньо займався вирубкою деревини, коло тих правоохоронців, за чиєї мовчазної згоди це відбувалося, кінцевих бенефіціарів.

У свою чергу,  Державна прикордонна служба ще 7 квітня повідомила усі зацікавлені органи (в т.ч. Генеральну прокуратуру та МЗС) про факти виявлення незаконної вирубки на одній із ділянок кордону у Закарпатті (копія додається). Кримінальне провадження військовою прокуратурою було розпочато лише 14 квітня, а ще за два тижні була оголошена підозра 4 керівникам відділів Чопського прикордонного загону.

Окрім цього Держприкордонслужба провела низку службових розслідувань (копії передані до військової прокуратури), за результатами яких правами Голови відомства до дисциплінарної відповідальності за несвоєчасне реагування на виявлені порушення притягнуто 19 керівників у Чопському загоні та Західному регіональному управлінні. Із них: звільнено з військової служби за службовою невідповідністю – 7 осіб, позбавлено військового звання – 2 особи, понижено в посаді – 2 особи, оголошено про неповну службову відповідність – 4 особам. Тобто, підозра військовою прокуратурою була оголошена керівникам значно нижчого рівня, ніж ті, стосовно яких були застосовані заходи дисциплінарного впливу самим відомством. Що стосується епізодів справи із ознаками злочинів, то це питання не лежить в компетенції відомства і реагувати на них мають інші правоохоронні органи.

Таким чином, спроби викривити факти та спотворити перебіг подій породжує певні сумніви в об'єктивності та неупередженості співробітників військової прокуратури у розслідуванні цієї та інших справ.

У зв'язку з цим,  Державна прикордонна служба України звернулася до Генерального прокурора з проханням передачі цього та інших проваджень за визначеною Законом підслідністю.

Про Захід