Делегація із Закарпаття вивчала роботу екстреної медичної служби у місті Їглава

Опубліковано:

Які кардинальні зміни відбулися у роботі екстреної медичної служби та її модернізації за рахунок коштів Європейського союзу та Європейського фонду регіонального розвитку, вивчала делегація Закарпаття на прикладі швидкої меддопомоги у місті Їглава чеського краю Височина.

Відтак голові облради Михайлу Рівісу та представникам делегації крайового парламенту, серед якої були і лікарі, наочно продемонстрували функціонування служби швидкої допомоги у сучасних умовах. Понад півмільйона населення краю обслуговує до 20 спецавтомобілів, 29 медичних бригад, які не більш як за 20 хв після дзвінка на службу порятунку оперативно прибувають до місця виклику найвіддаленішого населеного пункту краю. У разі необхідності "швидка" має гелікоптер. Адже неподалік обласного центру знаходиться потужна транспортна артерія (автобан), де часто стаються дорожньо-транспортні пригоди, і через потужний рух автівок, з яких потім формуються величезні затори, подеколи неможливо вчасно дістатися кареті швидкої до місця аварії. У таких екстрених випадках чехи задіюють гелікоптер і рятують людям найцінніше – життя.

         Закарпатським гостям також показали роботу служби операторів, які безперервно і щоденно приймають дзвінки, і від яких залежить чи рятувальникам, чи медикам вирушати до місця пригоди, чи всім разом. У рік служба операторів приймає майже 45 тисяч дзвінків, і на кожен третій із чотирьох відправляють "швидку". У медичному закладі є кімната, де проводяться навчання медперсоналу з надання невідкладної допомоги. Кожен лікар має пройти 24 год на рік підвищення кваліфікації.

         Неабияк закарпатців вразили сучасні автомобілі "швидкої", які "нашпиговані" всім необхідним обладнанням та медикаментами для надання невідкладної допомоги хворим різної ступені тяжкості. Як зауважив заступник голови постійної комісії з питань охорони здоров'я, директор обласного клінічного територіального медичного об'єднання "Фтизіатрія" Василь Скрип, "після останнього візиту сюди, а це було у 2010 році, служба швидкої допомоги зробила рішучий крок у перед. Це – модернізація технічного та медичного обладнання, комп'ютерне оснащення, логістика тощо".

– На жаль, ми про це можемо лише мріяти. Адже в Україні досі не впроваджено обов'язкове медичне страхування, відсутня децентралізація з передачею певних функцій регулювання муніципальним департаментам охорони здоров'я на місцях. Крім того, у нас монополізовані фармацевтика, більшість медзакладів знаходяться у жалюгідному стані.  Натомість Чехія дуже швидко ввела систему страхування, реорганізувала медичну сферу, і як результат – охорона здоров'я запрацювала як єдиний злагоджений механізм, що дало змогу в найкоротші терміни перейти на якісно вищий рівень медичного обслуговування населення, – зауважив Василь Васильович.

Присутні інші закарпатські лікарі – депутат обласної ради, лікар-хірург обласної клінічної лікарні імені А.Новака Юрій Паканич та лікар-епідеміолог Хустської районної лікарні Анжеліка Рівіс вивчали досвід чеських колег у наданні екстреної допомоги, обмінювалися набутим досвідом.

– Оскільки стан системи охорони здоров'я є одним із основних показників державного розвитку, нам не завадить взяти приклад з Чехії, яка в цій царині вже давно європейська. Ми поки що тупцюємося на місці, плекаючи надії на повноцінне функціонування напрацьованих звичних систем, чехи ж, навпаки, знайшли у собі мужність та сили для здійснення кардинальних цілеспрямованих змін, – резюмував голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

До слова, закарпатську делегацію супроводжував особисто гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек зі своєю дружиною.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід