Актуальні питання сплати земельного податку

Опубліковано:

Проведення "гарячих ліній" фахівцями органів ДФС Закарпаття щодо нюансів сплати податків та роз'яснення податкового законодавства дає змогу платникам області дізнатися відповіді на актуальні та індивідуальні питання. Днями у головному фіскальному органі краю проведено сеанс телефонного зв'язку з платниками на тему: "Актуальні питання сплати податку на землю фізичними особами". Наведемо ряд запитань з якими закарпатці звертались до податківців найчастіше.

Жителька Ужгородського району звернулась на "гарячу лінію" із наступним запитанням:

Доброго дня! Мені 60 років, я пенсіонерка. Чи є у мене пільга по сплаті земельного податку?

Відповідь:

Від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорій фізичних, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Слід зазначити, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

Отже, фізичні особи, які вийшли на пенсію за віком після досягнення ними пенсійного віку, мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності (за винятком земельних паїв). При цьому фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення (за віком)).

Житель смт. Буштино Тячівського району звернувся із наступним запитанням:

Доброго дня! Я купив земельну ділянку в травні. З якого місяця я буду платити земельний податок?

Відповідь:

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку визначеному ст. 58 ПКУ.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

З урахуванням викладеного, у разі набуття фізичною особою протягом року права власності на земельну ділянку земельний податок за неї сплачується починаючи з місяця, в якому у такої фізичної особи виникло право власності, незалежно від того, хто був попереднім власником (фізична чи юридична особа).

Пані Оксана – бухгалтер з м. Мукачево, звернулася із наступним запитанням:

Доброго дня! Яка передбачена відповідальність для фізичної особи, яка вчасно не сплатила земельний податок?

Відповідь:

Оскільки фізична особа несе відповідальність за своєчасну та повну сплату податку, то якщо вона протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачує суму грошового зобов'язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

– при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

– при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Крім того, на суму податкового зобов'язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід