Як можна заробляти гроші на сонці (Фото)

Опубліковано:

Після того, як Україна ввійшла до Міжнародного енергетичного товариства, то зобов'язалася дійти до показника 11% відновлювальної енергетики в загальному балансі до  2020 року. Зараз цей показник становить всього 2%.

Про те, що за "зеленими", відновлювальними видами енергії майбутнє, здається, зараз знають вже навіть найменші. Ресурси планети вичерпні, всі види палива перманентно дорожчають, тож вихід із ситуації саме у повноцінному використанні енергії вітру, сонця, води тощо.

Фахівці зауважують, що для Закарпаття наразі найефективнішим є використання енергії сонця – у краї велика кількість сонячних днів протягом року. Однак мова йде не тільки про заміну одного джерела енергії на інше – більш вигідне чи відновлювальне, після змін у законодавстві сонячну енергетику варто розглядати в ракурсі вигідної фінансової інвестиції. 

Про те, як українці можуть заробляти на сонячних променях, не докладаючи для цього якихось особливих зусиль, "Про Заходу" розповів директор ТОВ "Біо Технік" Юрій Маркович.

– Розкажіть чим займається ваша компанія?

– Основний профіль – це проекти, які пов'язані з альтернативною енергетикою. Розробляємо і ведемо проекти від початку і до кінця, тобто здаємо "під ключ". Розробка проектної документації, рекомендації по купівлі обладнання, монтаж цього обладнання і запуск об'єкту – все це ми робимо як із системами сонячної енергетики, так і теплової. 

Нашою материнською компанія є угорська корпорація-засновник "Ексім Сервіс", яка має великий досвід у цій сфері. Зокрема, компанія реалізовувала проекти в Сербії, Кенії, Україні, Угорщині тощо.

Напрямки нашої діяльності на Закарпатті – це, зокрема, монтаж об'єктів на дахах для приватного сектору до 30 кіловат.

Другий напрямок – це робота з великими об'єктами. Так зараз маємо в роботі 3 індустріальні парки в Україні по 5 мегават кожен. Це амбітні плани, які хочемо почати реалізувати в цьому році і закінчити в наступному.

Третій напрямок – це продаж обладнання для сонячних систем. Враховуючи нашу материнську компанію, яка має великі складські запаси в Будапешті і оперативний доступ до будь-якого європейського виробника, ми завжди маємо можливість забезпечити для монтажників, які працюють на українському ринку, найкращу ціну і найоперативніший доступ до устаткування. Фактично в межах 10 днів ми доставляємо будь-яке обладнання під замовлення.

– Чому зараз в Україні почали говорити про сонячну енергетику власне як про бізнес навіть для окремих приватних обійсть?

– Сьогодні цей сегмент почав досить активно розвиватися в Україні. Це, насамперед,  пов'язано із змінами в законодавстві, що відбулися минулого року. Свого часу колишня влада поміняла законодавство про "зелену енергетику" під себе. Тобто закон про "зелений тариф" був прописаний таким чином, що по суті тільки одна компанія працювала на цьому ринку і отримувала прибуток.

Сьогодні ж, маючи заощадження, можна піти двома шляхами: або розмістити їх в банківській установі і отримувати відсотки, або можна встановити собі сонячну систему, отримувати ті ж гроші, що й в банку, але ще й мати якусь впевненість у завтрашньому дні. Зважте, що система гарантовано буде працювати не менше ніж 25 років, і увесь цей час будуть покриватися власні потреби в споживанні електроенергії. Тобто навіть, якщо електроенергія не буде продаватися, вигода від системи буде завжди. Але можна і варто ще й отримувати прибуток.

– За який час окупається сонячна система і скільки приблизно коштує?

– На сьогодні ця система окупається за 6 років. Але за увесь цей час людина не платить за електроенергію, яку споживає для власних потреб. Якщо брати, приміром, приватне обійстя, де наразі встановлюються системи від 6 до 12 кВт, то вартість такого обладнання  коливається від 7 до 12 тисяч євро. 

– З чого починається робота з людиною, що вирішила встановити сонячну систему?

– Коли людина до нас приходить з таким бажанням, то, в першу чергу, ми з нею спілкуємось, аби зрозуміти, що власне вона хоче. Якщо вона дійсно бажає встановити сонячні панелі, то беремо від неї вихідні данні для того, аби зробити їй конкретну пропозицію відповідну саме її потребам. Так, аби людині було вигідно продавати різницю в мережу, а не тільки забезпечувати себе електроенергією. Наприклад, клієнт пояснює: "У мене будинок споживає 500 кВт в місяць. Значить, річне споживання буде 6000 кВт. Ми розуміємо, що у цьому випадку рекомендована потужність, яку потрібно встановити, аби це було вигідно – це 10 кВт оптимально.  

10-ти кіловатна станція забезпечить його електроенергією в рік на 11,5 тисяч кВт. Враховуючи власне споживання 6000, 5500 кіловат вона спокійно може продати Обленерго по зеленому тарифу, що на даний момент становить 5,55 гривень за кВт. Суть нашої роботи із замовником полягає в тому, що ми намагаємось показати, – це бізнес, при чому бізнес пасивний. І це краще ніж депозит на сьогоднішній день.

Ще цікавішими такі пропозиції є для бізнесу. Підприємства, що мають великі площі, виробничі приміщення з великими дахами, можуть дуже ефективно інвестувати в таке обладнання, встановити його на даху, і отримувати кошти по зеленому тарифу. Та ще й перекривати певні потреби у власному споживанні.

– А як щодо автономних сонячних систем?

– Звичайно, що є варіанти автономних систем, які встановлюється з врахуванням акумуляторних батарей і, у наслідку, користувач фактично взагалі не залежить від зовнішньої мережі. Але на сьогоднішній день враховуючи вартість покупної електроенергії в 60 копійок – це не зовсім вигідно з точки зору економіки. Тому, що ці системи самі по собі досить дорогі, а враховуючи ще й вартість акумуляційних систем – батарей, фактично собівартість стане дорожчою в два рази. Це, якщо говорити про хороше якісне обладнання. А неякісне обладнання ми не пропонуємо і намагаємося відговорити людей від їх покупки. Якщо чесно, то краще нічого не ставити, ніж ставити неякісне, тому що це викинуті на вітер гроші.

– Чи дійсно так вигідно у довгостроковій перспективі встановлювати ці системи на території нашої області?

– Сьогодні є спеціальні програми, які базуються на 30-річні статистиці щодо сонячного освітлення. Є низка організацій, які ведуть спостереження за сонцем. Якщо ми введемо координати тої чи іншої місцевості в базу, то ми будемо бачити, якою була сонячна інсоляція протягом десятиліть на цьому конкретному місці і зможемо зробити прогноз на найближчі 15-20 років. Так, прогноз не буде точним гарантовано на всі 100 відсотків, але відхилення становитиме всього близько 5% і, як показує наш клімат, завжди це буде плюс, а не мінус.

Тобто тут досить чітко можна вирахувати прогнозну виробітку електроенергії. У розрахунку враховується обладнання, втрати на устаткуванні тощо. Далі все це ми множимо на гривні, демонструючи скільки людина може заробити за весь цей час.

Крім того, що ми робимо розрахунок окупності і прогноз, ми допомагаєм готувати документи для банку, якщо вона хоче отримати кредит на встановлення сонячної системи. 

– Скільки часу потрібно, аби встановити саму систему?

– Від моменту, коли людина до нас звернулася, до часу закінчення монтажу вже за 14 днів може бути повністю встановлена система. Інший час йде на оформлення документації – це приблизно місяць. Оскільки формально Обленерго має 30 днів на все. І, переважно за цей місяць вони не виходять.   

– Чому треба обережно підходити до вибору обладнання?

– Бо отак погнавшись за дешевизною в результаті можна переплатити в рази. Такий "лівий" неякісний модуль швидко ламається, часто він нестандартних розмірів і потім важко підібрати йому заміну, здебільшого відсутня гарантія і.т.д. Окрема історія з ремонтом таких модулів. Уся система в наслідок поломки може простоювати буквально місяці. Ми завжди даємо гарантію, наприклад, на інвертор  може бути гарантія до 20 років. Якщо ж щось сталося, то передивляємося через інтернет діагностику системи, і, якщо це гарантійний випадок, моментально відправляємо людину, яка привозить, наприклад, новий інвертор, а пошкоджений просто забирає.

По суті сама система не вимагає обслуговування як такого, є тільки гарантійні випадки і для цього ми потрібні.

– Чи може пошкодитись сонячна панель від погодних умов?

–  Ну, це вже мають бути якісь аномальні випадки. Якщо говорити про наші погодні умови, то тільки якісь аномальні явища можуть пошкодити панелі.

– Наскільки вигідно встановлювати такі системи для туристичних об'єктів?

– Вигідно. А особливо вигідно, коли будується новий рекреаційний об'єкт. Завжди є купа питань пов'язаних із енергозабезпеченням комплексу в цілому – підігрів води, тепло в номерах і т.д. Тому такі комплекси намагаються будувати там, де є якісь лінії електропередач, газопроводи і.т.д. Але ж є дуже багато цікавих місць з точки зору туристичної привабливості, біля яких немає ані лінії електропередач, ані газопроводів. Відповідно інтерес інвесторів до них значно менший, бо проекти виходять дуже затратними. Але, якщо проектувати такі комплекси з нуля, то їх абсолютно спокійно можна робити автономними. І, зауважу, що на етапі будівництва це вже не настільки великі кошти.

Оскільки, коли ми ставимо сонячні системи на вже готовий об'єкт, то там вже є проведений газ, підключена електрика і на це все вже потрачені кошти. Вироблені техумови, закопані стовпи, проведені лінії електропередач і багато іншого. Якщо брати об'єкт, який тільки будується і там цього всього ще немає, то у вартість потрібно закладати не тільки ціну обладнання для сонячних систем, але відмінусувати вартість всіх техумов, газових труб і.т.д. Тобто, окрім того, що це вигідно, з'являється більше можливостей вибрати потрібну цікаву локацію.

– Це стосується тільки великих об'єктів, чи власне всіх новобудов?

– Насправді, якщо встановлювати системи саме на етапі будівництва, то варіантів економити кошти – багато і робити це можна на різних стадіях будівництва. Наприклад, знаємо, що покрівля дорога сама по собі. От людина будує будинок і встановлює дах, то ми вже зараз можемо запропонувати системи, які фактично ставляться замість даху. Тобто у результаті економимо на покрівлі досить суттєві гроші. Можна встановити панелі повністю на всю покрівлю, або інтегрувати тільки окремі елементи. Власне система з панелями замість покрівлі дуже цікава. Сонячні модулі нагріваються, і, якщо вони нагріваються занадто сильно, у них є температура, після якої вони втрачають свою ефективність. На сьогоднішній день наші партнери європейці вирішили це питання наступним чином: коли модуль нагрівається, він виділяє тепло. Так от встановлюється система, яка оце гаряча нагріте повітря відкачує через спеціальну систему рекуперації і подає на підігрів або води, або будинку, або чогось іншого. В результаті ви отримуєте електроенергію, охолоджуєте модуль і маєте безкоштовне тепло. Тому саме на етапі будівництва можна продумати дуже цікаві варіанти, які роблять всю систему економічно ще більш вигідною.

Головне – не боятися прийняти сміливе рішення по запровадженню інноваційних технологій, а ми завжди зможемо порадити оптимальний варіант його реалізації.

"Про Захід"

Про Захід