Готуємося до зими: як закарпатці влітку утеплюються

Опубліковано:

Літо вже давним давно перетнуло лінію екватору. І хоча воно у нас достатньо спекотне, ціни за газ та електропостачання  у квитанціях не дають закарпатцям можливості розслабитися.

Про Захід зібрав найкращі поради, як не замерзнути взимку, при цьому максимально заощадити родинний бюджет. А серпень – найкращий час, аби змінити вікна, встановити систему опалення, утеплити фасад оселі і, можливо, скористатися державним кредитом. І саме з нього ми почнемо.     

Уряд вже відшкодував "тепловикам" на 954 млн.

Про програму підтримки громадян, які прагнуть "утеплитися" чули всі. Багато закарпатців, як і українців загалом, встигли навіть нею скористатися. Лише за шість місяців цього року українцями вже залучено майже 954 млн грн. на утеплення. При цьому, найбільше коштів, 907 млн грн., залучено саме на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, на яке надається відшкодування у розмірі 30% від суми залучених коштів, а для субсидіантів – 70%.

Наразі Кабінет Міністрів України виділив додатково 100 млн. грн. на підтримку населення в утепленні до зими, збільшивши державну безповоротну допомогу до 35%. Відповідне рішення прийнято на засіданні Уряду у середу 27 липня 2016 року. Це означає, що ще більше 12 тисяч українських родин можуть скористатися урядовою підтримкою, закупити обладнання та матеріали, енергомодернізувати свої оселі до зими і таким чином менше платити за комунальні послуги в опалювальний період, – інформує Урядовий портал.

 

Варто наголосити, що для ОСББ та ЖКБ умови участі в Урядовій програмі з енергоефективності не змінилися. Як і раніше, мешканці багатоповерхівок можуть розраховувати на 40% безповоротної державної допомоги. Якщо у складі таких об'єднань є субсидіанти, то таке ОСББ чи ЖКБ безповоротно отримає відшкодування до 70% коштів на проведення енергоефективних заходів. У Державному бюджеті на підтримку ОСББ/ЖКБ є ще 69,07 млн. грн. Тобто, провести комплексну термомодернізацію частково за кошти держави мають змогу ще 2 229 будинків, а це майже 180 тисяч сімей.

Газовий котел, чи електричний?

Тут все залежить тільки від вас. Насправді, у нашій країні прорахувати, що буде вигідніше на кілька років вперед – дуже складно. І газові, і електричні котли мають ряд своїх переваг і недоліків. Але основне, що ви можете зробити – максимально правильно підібрати прилад до площі свого помешкання, від цього залежить не тільки строк експлуатації, але і витрати на опалення упродовж сезону. 

 

Традиційно, найбільш поширеним видом палива в Україні залишається природній газ, а отже, попри всі коливання цін на газ саме газові котли тримають пальму першості в опалення як приватних будинків, так і квартир, зазначали Прозаходу представники заводу з виготовлення теплообладнання.

"Якщо вам потрібен опалювальний прилад суто для опалення приміщень, то варто обирати одноконтурний котел, якщо ж хочете одночасно мати ще й гаряче водопостачання, то в даному випадку обирайте двоконтурний котел. Після того, як визначилися з типом котла, варто зупинитися на його характеристиках. В першу чергу необхідно звернути увагу на потужність котла: чим вона більша, тим більшу площу ви зможете обігріти, але при цьому зростають й витрати газу. Загальна схема, за якою вираховується необхідна потужність, виглядає наступним чином: 1кВт*10 м.кв. Звісно, важливу роль відіграє товщина стін, висота стелі, наявність підвалу, але якщо ці всі фактори враховано, то потужність котла є визначальним показником.

На сьогоднішній день на українському ринку газового опалювального обладнання представлені котли різних потужностей та різних цінових категорій. Відповідно, ви легко можете обрати той котел, який ідеально підійде як за якістю, так і за ціною. Варто підкреслити, що представлення на ринку газових котлів вітчизняного і зокрема закарпатського виробництва значно полегшує як процес вибору газового котла, так і його сервісне обслуговування в процесі експлуатації, тобто в будь-якій екстреній ситуації можна звернутися безпосередньо до виробника." – розповіла менеджер з реклами закарпатського заводу з виготовлення теплообладнання Марина Сташина-Неймет.

"І наостанок, чому варто купувати газові котли? По-перше, тому що газовий котел не потребує додаткових клопотів в процесі своєї експлуатації: підключивши та налаштувавши його Ви можете спокійно насолоджуватися теплом. По-друге, вам не треба турбуватися, що в приміщенні буде занадто тепло: підключивши пульт дистанційного управління та виставивши потрібний температурний режим ви отримуєте комфортну температуру" – зазначила експерт.

Аби не мерзли ноги – подумайте про теплу підлогу

Ми вирішили у соціальних мережах розпитати закарпатців про те, як вони ставляться до опалення підлогою, і можемо стверджувати, що наші респонденти поділилися на дві групи: ті, хто вже користується таким методом обігріву, і ті, хто цікавиться і вивчає таку "теплу" альтернативу.  Сьогодні в Ужгороді працюють декілька підприємств, які надають послуги з монтажу такого типу опалення.  Ціна напряму залежить від площі кімнати і матеріалів, які використовуються. 

 

Ужгородка Анжеліка Гуріна ділиться своїм досвідом : " У мене увесь перший поверх в приватному будинку  – це електрична тепла підлога. У кімнаті старшого сина – плівка, в ванні – мати, в коридорі вітальні – двожильний кабель. Я дуже задоволена, на другому поверсі вмикаю тільки одну батарею максимум дві якщо -15, так як все тепле повітря йде вгору. Так, ми не ходимо роздягнені, бо це приватний будинок,  все таки, але малому дуже комфортно валятися на підлозі, і зовсім не холодно. Ходимо в домашньому одязі, але босоніж. Що стосується оплати, то тут не так все славно, але якщо змінити тариф (у мене немає газу) на економічний, то я плачу до 3600 кіловат по мінімуму, тобто по 45 коп. Це взимку, в опалювальний сезон.  Мій будинок приблизно 150-180 кв.м,  без газу, тобто все на електриці, плита, підлога, батареї, бойлер, і все, все, все …. В місяць близько 2000,00 грн.  Мені здається, що в компактній квартирі буде не дорого. Я задоволена, тому що нічого гріти голову, гріти треба ноги, і всьому тілу буде тепло".  

Енергозберігаюче скло – запорука збереження тепла

Замовлення нового вікна – це відповідальний крок, адже зазвичай ми міняємо вікна далеко не кожен рік. Якщо "щось піде не так", то це виллється не тільки в заміну вікна, але і як мінімум в ремонт віконних відкосів в кращому випадку. Тому важливо обирати фірми, які вже встигли зарекомендувати себе на ринку і краще не гнатись лише за ціною, але і звертати увагу на якість всіх складових вікна, на якість виготовлення та якість монтажу.

 

"Якщо ж говорити про енергозбереження, то важливо розуміти, що 80% поверхні вікна займає склопакет, тому окрім всього вищезгаданого потрібно приділяти серйозну увагу саме вибору склопакету при замовленні нового вікна.  Закарпаття знаходиться у другій кліматичній зоні, отже, згідно нових норм для енергозберігаючого вікна достатньо п'ятикамерного профілю з двокамерним склопакетом (3 скла, одне з яких енергозберігаюче). Коефіцієнт опору теплопередачі подібного склопакета з відстанями в 10мм між склом складає 0,64 м2 К/Вт. Але частіше за все,  мета людей не просто замовити енергозберігаюче вікно відповідно до норм ДСТУ, а встановити вікно, яке б максимально дало змогу в майбутньому заощаджувати на витратах на опалення (взимку) та охолодження приміщення (влітку). Саме тому, своїм клієнтам ми завжди радимо обирати для вікон двокамерний склопакет, в якому два скла з трьох мають енергозберігаюче покриття, а також заповнювати склопакет інертним газом (аргон, недорогий, але дійсно ефективний).  Склопакет, в камерах якого знаходиться аргон, а не повітря, покращує ефективність. Це відбувається тому, що аргон повільніше передає тепло від внутрішнього скла зовнішньому і не дуже швидко вбирає тепло від внутрішнього скла, тому що його теплопровідність і теплоємність менше. Такий склопакет буде майже в два рази енергоефективнішим, ніж звичайний двокамерний пакет з одним енергозберігаючим склом" – зазначила експерт з продажу віконних конструкцій Алла Іванова.

До слова, думка про те, що інертні гази можуть вивітрюватись і з часом енергоефективність склопакету зменшується, була спростована завдяки проведеним натуральним випробовуванням АВРОК (асоціація виробників енергоефективних вікон): за 35 років експлуатації концентрація інертного газу під впливом УФ-променів та агресивних середовищ зменшилась усього на 5%.  Якщо вікна приміщення виходять на сонячну сторону, то спеціалісти також радять не нехтувати вибором сонцезахисного склопакету, для того, щоб заощаджувати на охолоджені приміщення влітку.

Про що слід знати, утеплюючи фасад помешкання

Утеплення фасаду будинку дає можливість зменшити втрату тепла оселі до 50%. Але тільки у випадку якщо всі інші фактори по збереженню тепла також вжито – зазначають спеціалісти.

 

"Недостатньо просто приклеїти утеплювач на стіни і сподіватися, що можна більше не платити за опалення, треба обов'язково використовувати якісні багатокамерні вікна з якісним  встановленням, без шпарин(які часто залишають любителі в місцях для підвіконників), звернути увагу на двері, пороги під ними та ущільнювачі на самих дверях, дах або стелю та фундамент або підлогу. Тільки, якщо вжито всіх заходів по утепленню з усіх сторін тоді тепло в помешканні буде зберігатися набагато довше. Відносно саме фасадних утеплювачів, то є два найпоширеніші види це пінополістирол (пінопласт) та мінеральна вата. Теплопровідність у них приблизно однакова тому, якщо вирішувати тільки проблему теплозбереження, то немає суттєвої різниці, який з них використовувати, але як у одного так, і в іншого є свої плюси та мінуси. Пінопласт, який найчастіше використовують для утеплення ПСБ-С-25, коштує в кілька разів дешевше, ніж пресована мінеральна вата, та є водонепроникним. На жаль, на цьому його плюси закінчуються, оскільки пінопласт є горючим матеріалом, його їдять щури та птахи крізь захисний шар клею та сітки, він навіть під штукатуркою може деформуватися від сонця або перетворюватись з часом зі стандартної плити в горошок, що набагато зменшує теплозбереження, при неправильному монтажі він починає збирати конденсат на внутрішніх стінах, за рахунок чого з часом може з'явитися пліснява в середині помешкання" – зазначив Про Заходу представник ужгородської ремонтно – будівельної компанії Олександр Вінце.

"Пресована мінеральна вата щільністю від 115 кг/м3 і вище є дорожчою та легко набирає вологу в себе, але вона більше не має недоліків: тепло тримає, "дихає" та не збирає конденсат, тварини її не їдять, не горить, не розкладається. Трохи є труднощі у майстрів при самому монтажі через, що зазвичай робота з ватою коштує дещо дорожче і деякі матеріали також, але не суттєво.

Відносно товщини то тут впливають кілька факторів: товщина стіни, місце розташування вашого будинку, розрахунок "точки роси" та стан поверхні стіни. В нашому регіоні бувають зими -15 тому, наприклад на цегляну поштукатурену стіну 40 см достатньо буде вати 5см, але при більших морозах можуть бути проблеми, тому я і собі зробив, і іншим рекомендую використовувати вату 10 см, щільністю від 115 кг/м3.

Відносно цін по утепленню, то ціни по місту коливаються у кожного майстра Ужгорода від 300 до 500 грн. за кв.м. (це з роботою і матеріалом та без декоративного покриття,  просто перетягнуто армуючим клеєм і пофарбовано. Зараз утеплення фасадів мегапопулярне і люди дедалі більше обирають для утеплення саме вату 10 см" – роз'яснив пан Олександр.

Як бачите,  варіантів,  як зберегти тепло і не замерзнути взимку, є чимало, тож варто таки замислитися і скористатися останнім місяцем літа з максимальною користю.

Вікторія Жуйко, спеціально для Про Заходу

Про Захід