Закарпатські угорці та русини об’єдналися, аби «протистояти фашизму в Україні»

Опубліковано:





У неділю, 21 вересня в Будапешті пройшла Міжнародна цивільна мирна конференція щодо подій в Україні. Громадська організація “Угорський Соціальний форум” зібрала учасників заходу через “українську громадянську криваву війну”.

У вступному слові голова Угорського соціального форуму Ендре Сімо, відзначив, що “для нього честь вітати угорських і не угорських дівчат і жінок, які вийшли на вулиці Закарпаття проти залучення їх чоловіків, синів, батьків і братів у війну на Сході”. Також Ендре Сімо окремо наголосив, що “закарпатську угорську молодь використовують як гарматне м'ясо проти людей Східної України, що вимагають самовизначення”.

Варто зазначити, що голова та засновник Угорського соціального форуму Ендре Сімо неодноразово звинувачувався лівими силами Угорщини в тому, що він насправді намагається дублювати право-радикальне політичне крило в державі.

На конференції 21-го вересня Ендре Сімо також наполягав на тому, що Україна повинна бути реорганізована в федерацією із передбачуваними новою конституцією гарантіями “рівності, свободи, автономії, тобто визнання самовизначення”.

Окремо варто відзначити, що серед учасників цього заходу побував і представник “Закарпатського угорсько-русинського руху Дупка Нандор, виступ якого на конференції вартий уваги відповідних органів: “Керівництво в Києві хоче національну державу, і продовжує агресивну політику асиміляції. Це політика фашистського стилю, яка була частиною призупинення дії закону, що дозволяє вільне використання меншинами рідних мов, закриття шкіл з викладанням рідною мовою в населених пунктах, де меншість не досягає 50 тисяч населення, заборона права автономії для угорців і для інших меншин, та застосування зброї проти тих, хто не хоче жити в такій фашистській державі.” 

Він також підкреслив, що повстання на сході України вибухнуло, коли Київ скасував закон про право на вільне використання мови: “Припускаючи, що керівництво України у змові із Сполученими Штатами, які підтримують фашизм, і якщо політика Києва буде успішною, не тільки свобода людей опиниться під загрозою, але і сам мир в усьому світі.”, − наголосив Дупка Нандор.

Мав зустріч закарпатський соціаліст і з угорською пресою. Про це свідчить світлина від 20-го вересня, яку він виклав з підписом: “прес-конференція закарпатських угорців та русинів, і відкритий виступ проти фашизму в Україні, проти правого сектору”.

Всі ці заклики радикально-екстремістського толку можна було б сприймати як маргінальну затію. Однак “партнером” від закарпатських русинів у “боротьбі з фашизмом в Україні” є такий собі Василь Джуган, який буквально вчора, 22 вересня, зустрічався в Москві з терористом Петром Гецком.

Активісти “Української справи” повідомили: 
“В той час як в одному кінці Москві проходив марш миру, в іншій частині міста відбувалася зустріч закарпатських сепаратистів Петра Гецко, Василя Джуган та Михайла Тяско. Василь Джуган − уродженець Закарпаття, тимчасово проживає в Чехії. Особа підтримує відділення Закарпаття від України, є прихильником незаконної організації “Підкарпатська Русь”, підтримує терористичні організації Донбасу “ДНР” і “ЛНР”, а також через мережу інтернет поширює українофорську інформацію”.

Та й сам Джуган не особливо приховує факти свого перебування в Москві, на його сторінці в мережі фейсбук купа фотографій з Гецком, Тяском та російським триколором на фоні Москви.

Закарпатці, які добре володіють угорською мовою, в мережі фейсбук попереджають, що наразі треба бути надзвичайно пильними і ретельно фільтрувати інформацію та її джерела: “Промоніторив угорські ЗМІ! Посилюється брехлива інформаційна атака угорських ЗМІ, щодо подій в Україні. Викручується все. Багато, що подається з точки зору Росії! Нажаль спостерігається співпраця русинів і певних угорських угрупувань, спільнот та інтересів. Проводяться різні події, конференції. Появились різні теорії, щодо майбутнього України та Закарпаття…Всі (угорці, українці та Росія) намагаються зіграти з джокером “угорське питання на виборах”. Прохання до всіх: критично відноситись до інформації, яка подається з боку угорських, або вітчизняних ЗМІ щодо участі та відношення угорців до подій у країні. Перевіряти та звіряти інформацію, яку ви читаєте.
Спитайте думку ваших друзів угорців. Жодне видання, жодна людина, організація з закордону не може позиціонувати думку громади на Закарпатті без уточненням з спільнотою!” − застерігає користувач Орест Когут.

Лариса Романюк, Про Захід

 


Про Захід