Надра закарпатського золоторудника не передадуть у приватні руки

Опубліковано:

Вищий господарський суд України залишив без змін постанову Львівського апеляційного господарського суду, погодившись з позицією прокуратури Закарпатської області, яка оскаржила незаконне рішення місцевого господарського суду, яким було зобов'язано ТОВ “Закарпатполіметали” передати ТОВ “Карпатська рудна компанія” лежалі хвости, що накопичені в процесі видобутку золота та не перероблені в повному обсязі надра (хвостосховища), які відносяться до Мужіївського родовища у кількості 234 580 м³ або 281 тис. тон, балансовою вартістю понад 29 млн. грн.

Перед цим, суд неправомірно розглянув та задовольнив вимогу позивача щодо передачі корисних копалин, оскільки такий порядок регламентовано на законодавчому рівні та повноваження щодо передачі покладено на міжвідомчі комісії, створені органом виконавчої влади.
Не було враховано судом і ту обставину, що право користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу, який у ТОВ “Карпатська рудна компанія” відсутній.
 
Начальник відділу представництва інтересів громадянина або держави в суді та при виконанні судових рішень Андрій Малинич  зазначив,  що запаси Мужіївського золоторудного родовища оцінюються у понад 30 тон золота вартістю близько 1,4 млрд. доларів США.
 
Слід зазначити, вказане незаконне рішення прокуратурою Закарпатської області виявлено під час постійного моніторингу судових рішень, які б могли завдати значних економічних збитків державі.
 
Наразі у господарському суді області перебуває на розгляді справа про поворот виконання вищевказаного рішення суду першої інстанції, де також забезпечується участь прокуратурою області.
 
Пресс-служба прокуратури Закарпатської області
Про Захід